Jeśli lubisz ciasta z bitą śmietaną, to ta rolada biszkoptowa z pewnością podbije Twoje kubki smakowe.
Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i dżemem porzeczkowym to prosty pomysł na deser, który posmakuje każdemu. Ciasto jest lekkie i delikatne w smaku i co najważniejsze bardzo łatwe w przygotowaniu. Rolada pięknie prezentuje się na stole i będzie doskonałym dodatkiem do popołudniowej kawy. Polecam wypróbować przepis!
NAJPROSTSZA ROLADA BISZKOPTOWA PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- 60 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 80 g cukru
- 4 jajka
Krem
- 330 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 śmietan-fix
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
- garść migdałów
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
1. Jajka w temperaturze pokojowej ubić z cukrem na jasną puszystą masę.
2. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i przesypać do masy jajecznej. Całość wymieszać do połączenia.
3. Masę rozprowadzić na blaszce o wymiarach 30×40 cm wyścieloną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 15 minut, do tzw. suchego patyczka.
4. Po upieczeniu biszkopt delikatnie odkleić od papieru do pieczenia i przełożyć na czystą ściereczkę. Zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku i odstawić do przestygnięcia.
5. Śmietankę kremówkę ubić na puszystą masę z dodatkiem cukru pudru i śmietan-fixu.
6. Ciasto rozwinąć na blacie i posmarować dżemem porzeczkowym.
7. Na dżem wyłożyć krem, rozprowadzając ją po całej powierzchni biszkopta. Roladę delikatnie zwinąć w rulonik i posypać cukrem pudrem oraz migdałami.