Najprostsza rolada biszkoptowa

Jeśli lubisz ciasta z bitą śmietaną, to ta rolada biszkoptowa z pewnością podbije Twoje kubki smakowe.

Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i dżemem porzeczkowym to prosty pomysł na deser, który posmakuje każdemu. Ciasto jest lekkie i delikatne w smaku i co najważniejsze bardzo łatwe w przygotowaniu. Rolada pięknie prezentuje się na stole i będzie doskonałym dodatkiem do popołudniowej kawy. Polecam wypróbować przepis!

NAJPROSTSZA ROLADA BISZKOPTOWA PRZEPIS

Składniki

Biszkopt

  • 60 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 80 g cukru
  • 4 jajka

Krem

  • 330 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 śmietan-fix
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo

  • garść migdałów
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

1. Jajka w temperaturze pokojowej ubić z cukrem na jasną puszystą masę.

2. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i przesypać do masy jajecznej. Całość wymieszać do połączenia.

3. Masę rozprowadzić na blaszce o wymiarach 30×40 cm wyścieloną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 15 minut, do tzw. suchego patyczka.

4. Po upieczeniu biszkopt delikatnie odkleić od papieru do pieczenia i przełożyć na czystą ściereczkę. Zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku i odstawić do przestygnięcia.

5. Śmietankę kremówkę ubić na puszystą masę z dodatkiem cukru pudru i śmietan-fixu.

6. Ciasto rozwinąć na blacie i posmarować dżemem porzeczkowym.

7. Na dżem wyłożyć krem, rozprowadzając ją po całej powierzchni biszkopta. Roladę delikatnie zwinąć w rulonik i posypać cukrem pudrem oraz migdałami.

Najprostsza rolada biszkoptowa przepis
rolada biszkoptowa

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 2.3 / 5. Oddanych głosów: 4

Udostępnij!