Sernik z wiaderka z bezą

Pyszny i łatwy w przygotowaniu sernik z chrupiącą bezą na wierzchu to propozycja na deser, obok którego nie można przejść obojętnie. To ciasto doskonale sprawdzi się na rodzinne przyjęcia, urodziny czy święta. Przepis na sernik z wiaderka z bezą jest bardzo prosty i z łatwością każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem. Wystarczy zaopatrzyć się w potrzebne składniki i postępować zgodnie ze wskazówkami. Polecam wypróbować!

SERNIK Z WIADERKA Z BEZĄ PRZEPIS

Składniki

Ciasto

  • 125 g masła
  • 160 g mąki pszennej
  • 40 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 3 żółtka
  • 3 całe jajka
  • 2 budynie waniliowe
  • 0,5 l mleka
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/3 szklanki oleju

Beza

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli

Przygotowanie

Ciasto

  • Na stolnicę przesyp mąkę, dodaj cukier puder i proszek do pieczenia. Na środku zrób wgłębienie i dodaj żółtka oraz posiekane masło. Zagnieć kruche ciasto i odłóż je do lodówki na 30 minut.
  • Po tym czasie ciasto przełóż do blaszki (24×24 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Podziurkuj je widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez 15 minut, funkcja grzania góra-dół.

Masa serowa

  • 3 całe jajka oraz 3 żółtka zmiksuj mikserem na wysokich obrotach przez około 1 minutę. Następnie cały czas miksując stopniowo dodawaj cukier i cukier wanilinowy. Kolejno dodawaj ser z wiaderka, łyżka po łyżce.
  • W osobnym naczyniu rozpuść 2 budynie w 0,5 l mleka. Przelej do masy serowej.
  • Na koniec do masy dodaj olej i całość wymieszaj do połączenia (masa będzie rzadka, ale taka ma być).
  • Tak przygotowaną masę serową przelej na podpieczone ciasto i całość ponownie wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz przez 1 godzinę.

Beza

  • Około 10-15 minut przed końcem pieczenia masy serowej zacznij ubijać białka z dodatkiem szczypty soli. Po około 2 minutach zacznij dodawać cukier partiami i ubijaj aż masa będzie sztywna i lśniąca.
  • Pianę wyłóż na gorący sernik.
  • Temperaturę piekarnika zmniejsz do 150 stopni. Całość ponownie wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut.
  • Po upieczeniu sernik pozostaw chwilę w piekarniku, a następnie wyjmij i postaw w chłodnym miejscu do całkowitego wystudzenia.
sernik z wiaderka z bezą przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 2.5 / 5. Oddanych głosów: 2

Udostępnij!