przepis na naleśniki

Kto nie uwielbia naleśników? Chyba nie ma takiej osoby. Naleśniki to proste i lubiane danie zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Są łatwe w przygotowaniu i świetnie sprawdzają się na szybki obiad, kolację, lub jako słodka przekąska w ciągu dnia. U nas w domu naleśniki to pozycja obowiązkowa przynajmniej raz w tygodniu. Naleśniki można podawać na tysiąc sposobów, wszystko zależy od naszej fantazji.

PRZEPIS NA NALEŚNIKI

Składniki na ok. 8 naleśników

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka gazowanej wody
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajo
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Nadzienie:

  • dżem z jabłek

Wykonanie

1. Mleko mieszamy z mąką, jajkiem i szczyptą soli. Miksujemy na gładką masę, aby nie było grudek. Cały czas miksujemy i powoli dodajemy wodę. Miksujemy mikserem na średnich obrotach do całkowitego połączenia składników.

2. Patelnię rozgrzewamy z małą ilością tłuszczu, porcjami wlewamy ciasto np. chochelką. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

3. Usmażone naleśniki, jeszcze ciepłe smarujemy dżemem (u mnie z jabłek, ale może być dowolny) i zawijamy w rulony.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.4 / 5. Oddanych głosów: 9

Udostępnij!