Kto nie uwielbia naleśników? Chyba nie ma takiej osoby. Naleśniki to proste i lubiane danie zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Są łatwe w przygotowaniu i świetnie sprawdzają się na szybki obiad, kolację, lub jako słodka przekąska w ciągu dnia. U nas w domu naleśniki to pozycja obowiązkowa przynajmniej raz w tygodniu. Naleśniki można podawać na tysiąc sposobów, wszystko zależy od naszej fantazji.
PRZEPIS NA NALEŚNIKI
Składniki na ok. 8 naleśników
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka gazowanej wody
- 2 szklanki mąki
- 1 jajo
- szczypta soli
- olej do smażenia
Nadzienie:
- dżem z jabłek
Wykonanie
1. Mleko mieszamy z mąką, jajkiem i szczyptą soli. Miksujemy na gładką masę, aby nie było grudek. Cały czas miksujemy i powoli dodajemy wodę. Miksujemy mikserem na średnich obrotach do całkowitego połączenia składników.
2. Patelnię rozgrzewamy z małą ilością tłuszczu, porcjami wlewamy ciasto np. chochelką. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
3. Usmażone naleśniki, jeszcze ciepłe smarujemy dżemem (u mnie z jabłek, ale może być dowolny) i zawijamy w rulony.