Napoleonka bez pieczenia na herbatnikach. To ciasto zawsze wychodzi i zawsze wszystkim smakuje!
Napoleonka bez pieczenia to jedno z najprostszych ciast z użyciem herbatników zamiast pieczonego spodu. To ciasto zawsze wychodzi i jest przepyszne. Polecam je każdemu, a zwłaszcza osobom, które uważają, że nie potrafią piec.
Napoleonka na herbatnikach bez pieczenia idealnie sprawdzi się na podwieczorek, lub niespodziewaną wizytę gości. Przygotowanie tego deseru zajmie wam nie więcej niż 30 minut! Zapraszam po przepis i życzę smacznego!
NAPOLEONKA NA HERBATNIKACH BEZ PIECZENIA – PRZEPIS
Składniki
- 1 duże opakowanie herbatników
- 3 budynie śmietankowe
- 1200 ml mleka
- 200 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opak. cukru waniliowego
- 3 łyżki mąki pszennej tortowej
- szczypta soli
Dodatkowo:
- cukier puder
Przygotowanie
1. W 300 ml mleka rozpuszczamy budynie i mąkę, tak aby powstała jednolita masa bez grudek. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym w osobnym naczyniu.
2 Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy naszą mieszankę budyniową. Masę gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż całkowicie zgęstnieje.
3. Garnek ściągamy z ognia, przykrywamy folią i pozostawiamy do przestygnięcia.
4. Miękkie masło przekładamy do miski i miksujemy ze szczyptą soli do uzyskania puszystego kremu. Następnie stopniowo dodajemy po łyżce budyniu cały czas miksując do otrzymania gładkiego i jednolitego kremu.
5. Blaszkę o wymiarach 24×24 wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę herbatników, a na nie wykładamy naszą masę budyniową. Wyrównujemy i przykrywamy drugą warstwą herbatników.
6. Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc, aby masa dobrze stężała, a herbatniki zmiękły.
7. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.