Ogórki kanapkowe z kurkumą to super pomysł na pyszne przetwory z ogórków na zimę. Te ogórki smakują naprawdę wybornie i mają wiele zastosowań. Można je serwować do obiadu, na kanapkę czy jako przekąskę, podczas domowych imprez. W sezonie letnim fajnie się również sprawdzają jak dodatek do dań i przekąsek z grilla.
Przepis na ogórki z kurkumą jest bardzo prosty, a cały proces ich przygotowania nie należy do skomplikowanych. Zapraszam więc do wypróbowania tego przepisu na pyszne ogórki kanapkowe z kurkumą, które są rewelacyjne!
OGÓRKI KANAPKOWE Z KURKUMĄ – PRZEPIS
Składniki
- 1,5 kg ogórków
- 500 ml wody
- 350 ml octu 10%
- 350 g cukru
- 1 łyżka ziaren pieprzu
- 12 ziaren ziela angielskiego
- 1 płaska łyżka soli
- 1 łyżka ziaren gorczycy
- 1 płaska łyżka kurkumy
Wykonanie
- Ogórki umyć w zimnej wodzie, pokroić w cienkie plastry, wzdłuż.
- Przygotować słoiki – u mnie 6 x 500 ml.
- Pokrojone plastry ogórków ułożyć pionowo w słoikach.
- Do garnka wlać wodę, dodać cukier, sól, kurkumę, gorczycę, ziele oraz pieprz. Całość gotować do momentu rozpuszczenia cukru. Wlać ocet i zagotować. Zmniejszyć moc palnika i gotować razem przez około 5 minut.
- Przygotowaną zalewę przelać do słoików, tak, by ogórki były w całości przykryte. Mocno zakręcić i zapasteryzować.
Jak pasteryzować ogórki?
Na dno garnka wyłożyć ściereczkę i ułożyć słoiki, tak by się nie stykały. Zalać wodą do 3/4 wysokości słoików i zagotować. Całość gotować przez 10 minut. Po czasie delikatnie wyjąć słoiki, ustawić do góry dnem, przykryć ręcznikiem. Pozostawić do całkowitego przestygnięcia.