Puszyste, delikatne i pulchniutkie oponki w polewie czekoladowej. Przygotowuje się je całkiem szybko i są przepyszne! Ciasto pięknie wyrasta, jest mięciutkie i łatwo się z nim pracuje.
Takie domowe oponki w polewie czekoladowej to idealny pomysł na smaczny deser w Tłusty Czwartek i nie tylko. Można je przygotować także w zwykły dzień, do filiżanki kawy czy herbaty. Zapraszam na przepis!
OPONKI W POLEWIE CZEKOLADOWEJ – PRZEPIS
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml szklanka mleka
- 2 jajka
- 7 g drożdży instant
- 50 g cukru
- 70 g masła
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 płaska łyżeczka soli
Polewa czekoladowa
- 100 g czekolady mlecznej
- 1 łyżka masła
- kilka łyżek mleka
- garść posiekanych orzechów
Wykonanie
- Mleko lekko podgrzać, ma być letnie, niegorące. Dodać suche drożdże oraz 1 łyżeczkę cukru, wymieszać. Odstawiać na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
- Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, cukier wanilinowy, jajka, sól oraz rozczyn. Całość wyrobić za pomocą robota lub ręcznie. Podczas wyrabiania dodać płynne masło.
- Wyrobione ciasto uformować w kulkę, zostawić w misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
- Po upływie czasu ciasto wyjąc na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na 1 cm grubości. Z ciasta wycinać kółeczka, a w nich otwory.
- Oponki przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia an 30 minut.
- W garnku rozgrzać olej. Oponki wykładać do rondla i smażyć z obu stron na rumiano.
- Gotowe oponki układać na papierze do pieczenia, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
- Polewa: w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, dodać do niej masło oraz mleko. Wymieszać do połączenia.
- Przestygnięte oponki zanurzać w polewie i posypywać orzechami.