Oponki w polewie czekoladowej

Puszyste, delikatne i pulchniutkie oponki w polewie czekoladowej. Przygotowuje się je całkiem szybko i są przepyszne! Ciasto pięknie wyrasta, jest mięciutkie i łatwo się z nim pracuje. 

Takie domowe oponki w polewie czekoladowej to idealny pomysł na smaczny deser w Tłusty Czwartek i nie tylko. Można je przygotować także w zwykły dzień, do filiżanki kawy czy herbaty. Zapraszam na przepis!

OPONKI W POLEWIE CZEKOLADOWEJ – PRZEPIS

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 7 g drożdży instant
  • 50 g cukru
  • 70 g masła
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 płaska łyżeczka soli


Polewa czekoladowa

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżka masła
  • kilka łyżek mleka
  • garść posiekanych orzechów

Wykonanie

  • Mleko lekko podgrzać, ma być letnie, niegorące. Dodać suche drożdże oraz 1 łyżeczkę cukru, wymieszać. Odstawiać na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, cukier wanilinowy, jajka, sól oraz rozczyn. Całość wyrobić za pomocą robota lub ręcznie. Podczas wyrabiania dodać płynne masło.
  • Wyrobione ciasto uformować w kulkę, zostawić w misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
  • Po upływie czasu ciasto wyjąc na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na 1 cm grubości. Z ciasta wycinać kółeczka, a w nich otwory.
  • Oponki przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia an 30 minut.
  • W garnku rozgrzać olej. Oponki wykładać do rondla i smażyć z obu stron na rumiano.
  • Gotowe oponki układać na papierze do pieczenia, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  • Polewa: w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, dodać do niej masło oraz mleko. Wymieszać do połączenia.
  • Przestygnięte oponki zanurzać w polewie i posypywać orzechami.
Oponki w polewie czekoladowej
Oponki w polewie czekoladowej przepis
Udostępnij!