papryka marynowana

Przyszedł czas na zamknięcie w słoikach czerwonej papryki. Papryka marynowana podkreśli smak wielu potraw, a przepis na nią jest banalnie prosty. Możesz ją dodać do sałatki, położyć na kanapce, a nawet użyć do faszerowania mięs. A najpyszniejsza jest wyjadana prosto ze słoika!

Marynowana papryka przygotowana w domu jest nie porównywalna z gotowymi, kupnymi produktami. Jest to zupełnie inna jakość i zupełnie inny smak. Zapraszam do wypróbowania naszego przepisu na pyszną marynowaną paprykę na zimę do słoików.

MARYNOWANA PAPRYKA – PRZEPIS

Składniki

Z podanej ilości składników otrzymamy 8 słoików o pojemności 0,5 l.

  • 2 kilogramy czerwonej papryki
  • 8 liści laurowych
  • 16 ziarenek ziela angielskiego
  • 8 ząbków czosnku
  • gorczyca
  • olej rzepakowy

ZALEWA

  • 250 ml octu 10%
  • 1,5 l wody
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 150 g cukru

Przygotowanie

1. Paprykę dokładnie umyć, osuszyć i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w słupki.

2. Na dnie każdego słoika 0,5 l umieścić 2 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy, ząbek czosnku oraz szczyptę gorczycy.

3. Następnie do słoików poukładać pokrojoną paprykę.

4. Przygotować zalewę: w garnuszku zagotować wodę z octem, cukrem i solą.

5. Gorącą zalewą zalać słoiki z papryką. Dodać na wierzch po łyżce oleju rzepakowego.

6. Słoiki mocno pozakręcać i pasteryzować przez 2 minuty, od momentu zagotowania.

7. Delikatnie wyjąć słoiki i odstawić na ściereczkę do góry dnem. Kiedy słoiki będą już zimne, przenieść je w chłodne i zacienione miejsce, np. do piwnicy lub spiżarni.

papryka marynowana do słoików
marynowana papryka przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 2.7 / 5. Oddanych głosów: 3

Udostępnij!