Przyszedł czas na zamknięcie w słoikach czerwonej papryki. Papryka marynowana podkreśli smak wielu potraw, a przepis na nią jest banalnie prosty. Możesz ją dodać do sałatki, położyć na kanapce, a nawet użyć do faszerowania mięs. A najpyszniejsza jest wyjadana prosto ze słoika!
Marynowana papryka przygotowana w domu jest nie porównywalna z gotowymi, kupnymi produktami. Jest to zupełnie inna jakość i zupełnie inny smak. Zapraszam do wypróbowania naszego przepisu na pyszną marynowaną paprykę na zimę do słoików.
MARYNOWANA PAPRYKA – PRZEPIS
Składniki
Z podanej ilości składników otrzymamy 8 słoików o pojemności 0,5 l.
- 2 kilogramy czerwonej papryki
- 8 liści laurowych
- 16 ziarenek ziela angielskiego
- 8 ząbków czosnku
- gorczyca
- olej rzepakowy
ZALEWA
- 250 ml octu 10%
- 1,5 l wody
- 2 płaskie łyżki soli
- 150 g cukru
Przygotowanie
1. Paprykę dokładnie umyć, osuszyć i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w słupki.
2. Na dnie każdego słoika 0,5 l umieścić 2 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy, ząbek czosnku oraz szczyptę gorczycy.
3. Następnie do słoików poukładać pokrojoną paprykę.
4. Przygotować zalewę: w garnuszku zagotować wodę z octem, cukrem i solą.
5. Gorącą zalewą zalać słoiki z papryką. Dodać na wierzch po łyżce oleju rzepakowego.
6. Słoiki mocno pozakręcać i pasteryzować przez 2 minuty, od momentu zagotowania.
7. Delikatnie wyjąć słoiki i odstawić na ściereczkę do góry dnem. Kiedy słoiki będą już zimne, przenieść je w chłodne i zacienione miejsce, np. do piwnicy lub spiżarni.