domowe sajgonki z piekarnika

Klasyczne sajgonki to bardzo smaczna przekąska, którą można spotkać w wielu restauracjach. Mają one postać malutkich roladek, które w środku posiadają farsz mięsno-warzywny. Niestety tradycyjne sajgonki są dosyć pracochłonne w przygotowaniu, a do ich wykonania potrzeba wielu składników, których nie kupimy w każdym sklepie. 

W tym wpisie przygotowałam ciekawą alternatywę dla tradycyjnych sajgonek, a mianowicie ich uproszczoną wersję, którą można przygotować z mieszanki chińskiej i mięsa. Takie domowe sajgonki są także bardzo smaczne a dodatkowo łatwe w przygotowaniu. Sajgonki te są również pieczone w piekarniku, co sprawia, że są mniej kaloryczne, ponieważ tradycyjne sajgonki smaży się na głębokim tłuszczu. 

PRZEPIS NA DOMOWE SAJGONKI Z PIEKARNIKA

Składniki

  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 opakowanie mieszanki chińskiej
  • 1 opakowanie papieru ryżowego
  • sól
  • pieprz cayenne
  • papryka słodka
  • sos sojowy

Wykonanie

  • Mrożoną mieszankę chińską wykładamy na dużą patelnię i dusimy pod przykryciem przez kilka minut.
  • Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką. Całość mieszamy.
  • Doprawione mięso dodajemy do duszących się warzyw. Dusimy przez 15 minut.
  • Gotowy farsz doprawić do smaku sosem sojowym.
  • Każdy płatek papieru ryżowego moczyć w wodzie, aż zmięknie, a następnie kolejno wykładać na niego porcję farszu. Brzegi złożyć do środka i całość zwijać w rulonik.
  • Gotowe sajgonki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spryskanej olejem w sprayu. Wierzch sajgonek również spryskać olejem.
  • Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec 15 minut do momentu aż się zarumienią, po 10 minutach można włączyć funkcję termoobiegu. Kolejno przewrócić na drugą stronę i piec kolejne 15 minut.
sajgonki z mieszanki chińskiej

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!