Klasyczne sajgonki to bardzo smaczna przekąska, którą można spotkać w wielu restauracjach. Mają one postać malutkich roladek, które w środku posiadają farsz mięsno-warzywny. Niestety tradycyjne sajgonki są dosyć pracochłonne w przygotowaniu, a do ich wykonania potrzeba wielu składników, których nie kupimy w każdym sklepie.
W tym wpisie przygotowałam ciekawą alternatywę dla tradycyjnych sajgonek, a mianowicie ich uproszczoną wersję, którą można przygotować z mieszanki chińskiej i mięsa. Takie domowe sajgonki są także bardzo smaczne a dodatkowo łatwe w przygotowaniu. Sajgonki te są również pieczone w piekarniku, co sprawia, że są mniej kaloryczne, ponieważ tradycyjne sajgonki smaży się na głębokim tłuszczu.
PRZEPIS NA DOMOWE SAJGONKI Z PIEKARNIKA
Składniki
- 400 g mięsa mielonego wołowego
- 1 opakowanie mieszanki chińskiej
- 1 opakowanie papieru ryżowego
- sól
- pieprz cayenne
- papryka słodka
- sos sojowy
Wykonanie
- Mrożoną mieszankę chińską wykładamy na dużą patelnię i dusimy pod przykryciem przez kilka minut.
- Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką. Całość mieszamy.
- Doprawione mięso dodajemy do duszących się warzyw. Dusimy przez 15 minut.
- Gotowy farsz doprawić do smaku sosem sojowym.
- Każdy płatek papieru ryżowego moczyć w wodzie, aż zmięknie, a następnie kolejno wykładać na niego porcję farszu. Brzegi złożyć do środka i całość zwijać w rulonik.
- Gotowe sajgonki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spryskanej olejem w sprayu. Wierzch sajgonek również spryskać olejem.
- Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec 15 minut do momentu aż się zarumienią, po 10 minutach można włączyć funkcję termoobiegu. Kolejno przewrócić na drugą stronę i piec kolejne 15 minut.