Zapiekanka ryżowa z kurczakiem

Zapiekanka ryżowa z kurczakiem do idealny pomysł na obiad dla osób, które nie lubią lub nie mają czasu na zbyt długie przebywanie w kuchni. Czas przygotowania tego dania to dosłownie 10 minut, ponieważ wystarczy wszystkie składniki przełożyć do naczynia i zapiekać. Można by rzec, że zapiekanka robi się praktycznie sama.

Ryżowa zapiekanka z kurczakiem jest nie tylko szybka do zrobienia, ale również bardzo smaczna i sycąca. Łatwo się ją odgrzewa, więc śmiało można przygotować większą porcję, na kilka dni. Zapraszam na przepis!

ZAPIEKANKA RYŻOWA Z KURCZAKIEM – PRZEPIS

Składniki

  • 200 g ryżu
  • 500 g fileta z kurczaka
  • 1 por
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz

Zalewa:

  • 500 ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 4 łyżki pikantnego ketchupu
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  • Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą gyros, papryką słodką oraz curry. Dokładnie mieszamy, by mięso obtoczyło się w przyprawach. 
  • Do gorącej wody dodajemy suszoną bazylię, słodką paprykę, sól, cukier, pieprz oraz ketchup. Mieszamy do połączenia składników.
  • Pora kroimy w półkrążki. 
  • Do naczynia żaroodpornego wsypujemy surowy ryż, na nim układamy pora i kurczaka. Zalewamy zalewą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez godzinę, bez przykrycia. 
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4 / 5. Oddanych głosów: 5

Udostępnij!