Na tegoroczne święta polecam Wam smaczny i prosty w przygotowaniu piernik z kajmakiem. To nic innego jak piernikowe ciasto, przełożone masą kajmakową. Moim zdaniem smaki te fajnie się komponują i warto wzbogacić tradycyjny piernik dodatkiem masy kajmakowej.
Przepis na piernik kajmakowy jest niesamowicie prosty w przygotowaniu, puszysty wilgotny i pyszny. Jestem pewna, że posmakuje każdemu z Was, a przygotować go można nie tylko w święta, ale i w zwykły dzień. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do filiżanki kawy czy herbaty. Zapraszam na przepis!
PIERNIK Z KAJMAKIEM – PRZEPIS
Składniki
Piernik:
- 300 g mąki pszennej
- 180 g cukru
- 1 łyżka miodu
- 120 g masła
- 2 jajka rozmiar L
- 250 ml mleka
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 2 łyżki kawy zbożowej
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 czubate łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Polewa:
- 25 g masła
- 25 g cukru
- 60 ml śmietanki kremówki
- 25 g kakao
- 1 łyżka żelatyny
Dodatkowo
- 1/2 puszki masy kajmakowej
Wykonanie
- Do rondelka przekładamy masło, dodajemy cukier, całość podgrzewamy, mieszając do połączenia składników. Następnie wsypujemy cynamon, przyprawę do piernika, kakao oraz powidło śliwkowe. Całość mieszamy i zdejmujemy z palnika.
- Odstawiamy na kilka minut do przestygnięcia i dodajemy mleko, kawę zbożową, miód, oraz roztrzepane jajka. Całość energicznie mieszamy za pomocą łyżki. Masa będzie się pienić, to normalne.
- Ciągle mieszając, stopniowo dodajemy mąkę, całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- Gotową masę przekładamy do keksówki 12×30 cm, wyścielonej papierem do pieczenia.
- Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, pieczemy przez 45 minut, grzanie góra-dół. Po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia i dzielimy na 3 blaty. Przekładamy masą kajmakową.
- Polewa: żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody, odstawić do przestygnięcia. Pozostałe składniki polewy połączyć w kąpieli wodnej, dodać żelatynę i wymieszać. Przygotowaną polewą udekorować piernik.
Polecam również mój przepis na ciasto piernikowe na kefirze.