Wilgotny, mięciutki i szybki w przygotowaniu piernik z kremem śmietankowym. Nieco inny od tradycyjnego piernika, ale równie smaczny i warty wypróbowania.
Piernik z kremem śmietankowym to idealny wybór na święta. Pięknie prezentuje się na stole, świetnie smakuje i co najważniejsze jest bardzo prosty w przygotowaniu. To sprawdzony przepis, który zebrał mnóstwo pochwał wśród moich domowników i znajomych, więc jestem pewna, że i Wam posmakuje! Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA PIERNIK Z KREMEM ŚMIETANKOWYM
BISZKOPT
- 5 jajek rozmiar L
- 120 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 60 g gorzkiej czekolady
- 160 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika
- szczypta soli
KREM ŚMIETANKOWY
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
POLEWA CZEKOLADOWA
- 100 g gorzkiej czekolady
- 80 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżeczki kakao
DODATKOWO
- 2/3 słoika powideł śliwkowych
Wykonanie
- Białka jajek przekładamy do misy miksera i ubijamy na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do uzyskania puszystej i szklistej masy. Kiedy masa będzie już puszysta, zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka, miksujemy do połączenia składników.
- Przesianą mąkę mieszamy z przyprawą do piernika, kakao, proszkiem do pieczenia oraz startą na tarce czekoladą. Całość przekładamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy.
- Gotową masę przekładamy do blaszki o wymiarach 20×30 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy 35 minut, grzanie góra-dół.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę i mascarpone umieszczamy w misie miksera. Dodajemy cukier puder wymieszamy z śmietan-fixem. Całość ubijamy do uzyskania puszystej masy.
- Przestygnięty biszkopt dzielimy na dwie części. Jedną z nich smarujemy powidłem śliwkowym, a na nim rozprowadzamy przygotowany krem. Przykrywamy drugim biszkoptem.
- Śmietankę kremówkę łączymy z czekoladą i kakao w kąpieli wodnej. Gotową polewę wykładamy na ciasto.