Ptysie z ciasta francuskiego

Macie ochotę na coś słodkiego? Jeśli tak, to zapraszam do wypróbowania przepisu na szybkie i smaczne ptysie z ciasta francuskiego! Bardzo łatwa w przygotowaniu przekąska, która doskonale sprawdzi się do popołudniowej kawy lub na domowe imprezy. Ptysie z ciasta francuskiego są bardzo delikatne w smaku, puszyste i co najważniejsze ekspresowe w wykonaniu!

PTYSIE Z CIASTA FRANCUSKIEGO PRZEPIS

Składniki

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 330 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 śmietan-fix
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

1. Ciasto francuskie rozwinąć na blacie i wykrawać kółeczka – połowę większych i połowę nieco mniejszych.

2. Większe kółka posmarować mlekiem i nałożyć na nie mniejsze. Taki zestaw przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez 15 minut.

3. Upieczone ptysie przekroić na pół.

4. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietan-fixu.

5. Gotowy krem wyłożyć za pomocą szprycy na jedną część ptysia i przykryć drugim kawałkiem.

6. Na koniec ptysie posypać cukrem pudrem.

ptysie z ciasta francuskiego przepis
szybkie ptysie

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!