Macie ochotę na coś słodkiego? Jeśli tak, to zapraszam do wypróbowania przepisu na szybkie i smaczne ptysie z ciasta francuskiego! Bardzo łatwa w przygotowaniu przekąska, która doskonale sprawdzi się do popołudniowej kawy lub na domowe imprezy. Ptysie z ciasta francuskiego są bardzo delikatne w smaku, puszyste i co najważniejsze ekspresowe w wykonaniu!
PTYSIE Z CIASTA FRANCUSKIEGO PRZEPIS
Składniki
- 1 płat ciasta francuskiego
- 330 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 śmietan-fix
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie
1. Ciasto francuskie rozwinąć na blacie i wykrawać kółeczka – połowę większych i połowę nieco mniejszych.
2. Większe kółka posmarować mlekiem i nałożyć na nie mniejsze. Taki zestaw przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez 15 minut.
3. Upieczone ptysie przekroić na pół.
4. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietan-fixu.
5. Gotowy krem wyłożyć za pomocą szprycy na jedną część ptysia i przykryć drugim kawałkiem.
6. Na koniec ptysie posypać cukrem pudrem.