Tradycyjny gulasz węgierski

Gulasz węgierski to bardzo smaczny i aromatyczny gulasz wieprzowy. Doprawiony papryką z dodatkiem marchewki i pieczarek.

Tradycyjny gulasz węgierski to fajny pomysł na obiad dla całej rodziny. Świetnie nada się na rodzinne uroczystości, a także na codzienny obiad. Jest bardzo łatwy do odgrzania, dzięki czemu można go przygotować w większej ilości i pierwszego dnia zjeść z ziemniakami i surówką a kolejnego na przykład z plackami ziemniaczanymi czy chlebem.

Zapraszam serdecznie na mój ulubiony przepis na gulasz węgierski. Jestem pewna, że i Wam posmakuje. Smacznego!

PRZEPIS NA TRADYCYJNY GULASZ WĘGIERSKI

Składniki

  • 500 g szynki wieprzowej
  • 1 czerwona papryka
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml wody
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  • Szynkę wieprzową myjemy, oczyszczamy i kroimy w kosteczkę. Doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką. 
  • Na patelni roztapiamy odrobinę masła. Cebulę kroimy w kosteczkę, przekładamy na patelnię i podsmażamy. Dodajemy również przeciśnięty przez praskę czosnek. 
  • Po kilku minutach do cebulki przekładamy doprawione mięso. Całość podsmażamy na złoty kolor. 
  • Pieczarki myjemy i kroimy w plastry. Przekładamy na patelnię i dusimy, do momentu aż zmniejsza swoją objętość. Kolejno dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, marchewkę, sos sojowy oraz przecier. Mieszamy i dusimy kilka minut. 
  • Następnie wlewamy wodę, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie. Przykrywamy i dusimy na małej mocy palnika przez godzinę.
  • Mąkę mieszamy z zimną wodą, do rozpuszczenia. Całość wlewamy na patelnię i gotujemy do zgęstnienia sosu. Pod koniec sprawdzamy smak i doprawiamy solą oraz pieprzem. 
Tradycyjny gulasz po węgiersku
Udostępnij!