Puszyste ciasto z kiwi to propozycja na szybki i smaczny deser do filiżanki kawy lub herbaty. Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu i rewelacyjne w smaku.
Ciasto z kiwi to jedno z tych wypieków, które nie może się nie udać. Zawsze wychodzi i zawsze bardzo szybko znika ze stołu. Ciasto jest puszyste i delikatne, a kiwi dodaje nutkę kwaśnego smaku. Jeśli szukasz przepisu na proste i smaczne ciasto, z którym na pewno sobie poradzisz, nasze ciasto z kiwi sprawdzi się idealnie.
CIASTO Z KIWI PRZEPIS
Składniki
Ciasto
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 5 jajek (temp. pokojowa)
- 220 g cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo
- 3-4 kiwi
- cukier puder
Przygotowanie
Składniki powinny być w temp. pokojowej.
- Do miski wbić całe jajka, dodać cukier i całość zmiksować na najwyższych obrotach miksera na jasną puszystą masę.
- Następnie zmniejszyć obroty miksera i naprzemiennie wlewać olej oraz mleko.
- Na koniec dodać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i krótko miksować tylko do połączenia składników.
- Masę przełożyć do formy wyścielonej papierem do pieczenia o wymiarach 24×35 cm.
- Owoce kiwi obrać i pokroić w plastry. Wyłożyć na ciasto.
- Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec przez ok. 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Po upieczeniu i ostygnięciu, ciasto posypać cukrem pudrem.