Rolada z kremem śmietankowym

Szybka w przygotowaniu rolada z kremem śmietankowym to doskonała propozycja na smaczny deser do kawy czy herbaty. Rolada jest lekka, puszysta i delikatna. Sprawdzi się doskonale na co dzień, jak i przy różnego rodzaju okazjach. Jeśli lubisz takie szybkie i smaczne ciasta bez pieczenia, które rozpływający się w ustach, to ten deser jest właśnie dla Ciebie!

ROLADA Z KREMEM ŚMIETANKOWYM PRZEPIS

Składniki

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 24 biszkopty podłużne
  • filiżanka zaparzonej kawy
  • kakao do posypania

Przygotowanie

1. Schłodzoną śmietankę, serek mascarpone oraz cukier puder umieść w naczyniu i ubij na sztywną masę.

2. Na blacie rozłóż papier do pieczenia. Ułóż na nim biszkopty (w formie prostokąta 3×8) wcześniej zamoczone w kawie.

3. Na biszkopty wyłóż 3/4 przygotowanej masy. Następnie chwyć za bok papieru i całość zawiń w roladę. Ciasto wstaw do lodówki na godzinę.

4. Po tym czasie roladę rozwiń z papieru i posmaruj pozostałą częścią masy. Wierzch posyp kakaem.

5. Roladę ponownie wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.

rolada bez pieczenia
Rolada z kremem śmietankowym przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij!