Szybka w przygotowaniu rolada z kremem śmietankowym to doskonała propozycja na smaczny deser do kawy czy herbaty. Rolada jest lekka, puszysta i delikatna. Sprawdzi się doskonale na co dzień, jak i przy różnego rodzaju okazjach. Jeśli lubisz takie szybkie i smaczne ciasta bez pieczenia, które rozpływający się w ustach, to ten deser jest właśnie dla Ciebie!
ROLADA Z KREMEM ŚMIETANKOWYM PRZEPIS
Składniki
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 24 biszkopty podłużne
- filiżanka zaparzonej kawy
- kakao do posypania
Przygotowanie
1. Schłodzoną śmietankę, serek mascarpone oraz cukier puder umieść w naczyniu i ubij na sztywną masę.
2. Na blacie rozłóż papier do pieczenia. Ułóż na nim biszkopty (w formie prostokąta 3×8) wcześniej zamoczone w kawie.
3. Na biszkopty wyłóż 3/4 przygotowanej masy. Następnie chwyć za bok papieru i całość zawiń w roladę. Ciasto wstaw do lodówki na godzinę.
4. Po tym czasie roladę rozwiń z papieru i posmaruj pozostałą częścią masy. Wierzch posyp kakaem.
5. Roladę ponownie wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.