
Sałatka do wszystkiego to pyszny dodatek do obiadu lub do dań i przekąsek z grilla. Sprawdzi się także na lunch lub na kolację. Ta lekka sałatka składa się z dużej ilości warzyw, sera feta i ziaren słonecznika. Całość okraszona pysznym sosem na bazie oliwy, musztardy, miodu i soku z cytryny. Sałatka do wszystkiego smakuje wyśmienicie i jest bardzo łatwa w wykonaniu. Dzięki jej uniwersalności na pewno będziecie do niej wracać co jakiś czas.
SAŁATKA DO WSZYSTKIEGO PRZEPIS
Składniki
- 1 opakowanie mixu sałat (100 g)
- 10 pomidorków koktajlowych
- 150 g sera feta
- 1 cebula czerwona
- 4 łyżki kukurydzy konserwowej
- garść ziaren słonecznika
Sos
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka musztardy stołowej
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Składniki na sos mieszamy ze sobą.
- Do miski przekładamy mix sałat, dodajemy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe.
- Cebulę czerwoną kroimy w półkrążki, kukurydzę odsączamy z zalewy, ser sałatkowy kroimy w kostkę. Składniki przekładamy do miski.
- Całość posypujemy ziarnami słonecznika i polewamy przygotowanym wcześniej sosem. Delikatnie mieszamy.

