Sałatka śledziowa po węgiersku czyli propozycja na pyszną rybkę zanurzoną w sosie pomidorowym z dodatkiem cebuli, pieczarek i papryki. Idealnie sprawdzi się podczas różnego rodzaju Świąt czy imprez. Przepis na sałatkę śledziową po węgiersku jest bardzo prosty, a czas wykonania to zaledwie kilkanaście minut! Tak przygotowane śledzie smakują wybornie i z pewnością posmakują każdemu.
SAŁATKA ŚLEDZIOWA PO WĘGIERSKU – PRZEPIS
Składniki
- 5 płatów śledziowych a’la matias
- 300 g marynowanej czerwonej papryki
- 1 biała cebula
- 250 g pieczarek
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka cukru
- 4 łyżki octu
- 6 łyżek wody
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie
1. Śledzie wymoczyć w wodzie lub mleku przez min. 1 godzinę. Po tym czasie osuszyć za pomocą ręczników papierowych i pokroić w kilku centymetrowe kawałki.
2. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
3. Paprykę odsączyć z zalewy i pokroić w paski.
4. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki.
5. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju i wrzucić cebulę. Zeszklić, a następnie dodać pokrojone pieczarki i smażyć do momentu aż grzyby zmiękną.
6. Kolejno wrzucić na patelnię paprykę. Wymieszać i całość dusić jeszcze przez 2-3 minuty.
7. Dodać koncentrat pomidorowy, wodę, ocet oraz cukier. Następnie wsypać paprykę słodką i ostrą, szczyptę soli oraz pieprzu. Wymieszać ponownie. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć patelnię z ognia. Odstawić do przestygnięcia.
8. Do ostudzonego sosu dodać pokrojone śledzie i całość dokładnie wymieszać.
9. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc, by smaki odpowiednio się przegryzły.