Bardzo smaczna i niesamowicie łatwa do zrobienia surówka z młodej kapusty z dodatkiem marchewki oraz selera. To jeden z najlepszych i przede wszystkim sprawdzony przepis na wiosenną surówkę do obiadu. Świetnie się również sprawdzi do dań i przekąsek z grilla.
Surówka z młodej kapusty składa się z kilku prostych i ogólnodostępnych składników, które zakupicie w każdym sklepie. Polecam wypróbować przepis przy najbliższej okazji, bo naprawdę warto!
PRZEPIS NA SURÓWKĘ Z MŁODEJ KAPUSTY
Składniki
- 1 główka młodej kapusty
- 1 marchewka
- 1 jabłko
- 1 cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
- pęczek szczypiorku
Wykonanie
- Młodą kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, przekrawamy na ćwiartki i szatkujemy za pomocą noża lub na mandolinie. Do kapusty dodajemy szczyptę soli, mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut.
- Selera kroimy w paseczki, cebulę w kostkę.
- Marchewkę oraz jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Szczypiorek drobno siekamy.
- Jogurt naturalny mieszamy z majonezem oraz sokiem z cytryny.
- Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy przygotowany sos, mieszamy.