Surówka z młodej kapusty

Bardzo smaczna i niesamowicie łatwa do zrobienia surówka z młodej kapusty z dodatkiem marchewki oraz selera. To jeden z najlepszych i przede wszystkim sprawdzony przepis na wiosenną surówkę do obiadu. Świetnie się również sprawdzi do dań i przekąsek z grilla. 

Surówka z młodej kapusty składa się z kilku prostych i ogólnodostępnych składników, które zakupicie w każdym sklepie. Polecam wypróbować przepis przy najbliższej okazji, bo naprawdę warto! 

PRZEPIS NA SURÓWKĘ Z MŁODEJ KAPUSTY

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
  • pęczek szczypiorku

Wykonanie

  • Młodą kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, przekrawamy na ćwiartki i szatkujemy za pomocą noża lub na mandolinie. Do kapusty dodajemy szczyptę soli, mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut. 
  • Selera kroimy w paseczki, cebulę w kostkę. 
  • Marchewkę oraz jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. 
  • Szczypiorek drobno siekamy.
  • Jogurt naturalny mieszamy z majonezem oraz sokiem z cytryny. 
  • Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy przygotowany sos, mieszamy. 
Surówka z młodej kapusty
Surówka z młodej kapusty

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.8 / 5. Oddanych głosów: 19

Udostępnij!