Surówka z sałaty lodowej

Surówka z sałaty lodowej, świeżego ogórka i szczypiorku to pyszny dodatek do mięsnego obiadu. Pasuje do wszelakich gulaszy mięsnych, pieczonych, smażonych czy duszonych w sosie mięs. Doskonale sprawdzi się również do potraw z grilla. Doda lekkości ciężkim i tłustym potrawom z rożna. Przepis na surówkę z sałaty lodowej jest bardzo prosty i szybki, a smakiem zachwyci każdego. Serdecznie polecam wypróbować.

SURÓWKA Z SAŁATY LODOWEJ PRZEPIS

Składniki

  • 1 główka sałaty lodowej
  • 2-3 ogórki gruntowe
  • pęczek szczypiorku

Sos

  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

1. Sałatę lodową rwiemy na mniejsze kawałki.

2. Ogórki obieramy ze skórki i kroimy w plasterki.

3. Szczypiorek drobno siekamy.

4. Śmietanę łączymy z jogurtem naturalnym, cukrem, sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.

5. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dodajemy sos i mieszamy.

Surówka z sałaty lodowej i ogórka

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.1 / 5. Oddanych głosów: 9

Udostępnij!