Sałatka szejka to ciekawa propozycja na sałatkę, która posmakuje nawet najbardziej wymagającym podniebieniom. Sałatka ma słodko-słony smak, który zapamiętacie na długo.
Przepis na sałatkę szejka nie jest skomplikowany i czasochłonny – sekret tkwi w dobrze dobranych składnikach, które uzupełniają się nawzajem. Poza tym sałatka szejka wyróżnia się na tle innych kolorem, a także wyrazistym smakiem. Gdy pojawia się na stole, zawsze zjadana jest jako pierwsza. Jeśli organizujecie przyjęcie i chcecie zaskoczyć gości, sałatka szejka będzie idealnym wyborem.
SAŁATKA SZEJKA – PRZEPIS
Składniki
- 1 podwójny filet z kurczaka (ok. 500 g)
- 1 mała puszka kukurydzy
- biała część pora
- 4 jajka
- 4 plastry ananasa z puszki
- 1 słoiczek selera konserwowego
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- szczypiorek
Przygotowanie
1. Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Przyprawić ulubionymi przyprawami i usmażyć na odrobinie tłuszczu na złoty kolor.
2. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kosteczkę.
3. Kukurydzę oraz selera odsączyć z zalewy.
4. Ananasa pokroić w kostkę, pora w półkrążki.
5. Jogurt połączyć z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.
6. Składniki przełożyć do miski, dodać sos i całość wymieszać. Posypać posiekanym szczypiorkiem.