Sałatka szejka

Sałatka szejka to ciekawa propozycja na sałatkę, która posmakuje nawet najbardziej wymagającym podniebieniom. Sałatka ma słodko-słony smak, który zapamiętacie na długo.

Przepis na sałatkę szejka nie jest skomplikowany i czasochłonny – sekret tkwi w dobrze dobranych składnikach, które uzupełniają się nawzajem. Poza tym sałatka szejka wyróżnia się na tle innych kolorem, a także wyrazistym smakiem. Gdy pojawia się na stole, zawsze zjadana jest jako pierwsza. Jeśli organizujecie przyjęcie i chcecie zaskoczyć gości, sałatka szejka będzie idealnym wyborem.

SAŁATKA SZEJKA – PRZEPIS

Składniki

  • 1 podwójny filet z kurczaka (ok. 500 g)
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • biała część pora
  • 4 jajka
  • 4 plastry ananasa z puszki
  • 1 słoiczek selera konserwowego
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek

Przygotowanie

1. Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Przyprawić ulubionymi przyprawami i usmażyć na odrobinie tłuszczu na złoty kolor.

2. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kosteczkę.

3. Kukurydzę oraz selera odsączyć z zalewy.

4. Ananasa pokroić w kostkę, pora w półkrążki.

5. Jogurt połączyć z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.

6. Składniki przełożyć do miski, dodać sos i całość wymieszać. Posypać posiekanym szczypiorkiem.

przepis na sałatkę szejka

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.6 / 5. Oddanych głosów: 8

Udostępnij!