sałatka w formie ciasta

Dzisiaj propozycja na sałatkę w formie ciasta. Podając ją na stół z pewnością zaskoczycie rodzinę i gości. Sałatka nie tylko wygląda ładnie, ale i smakuje wyśmienicie.

Sałatkę tworzą 3 warstwy krakersów przełożone kolejno masą serowo-ogórkową, tuńczykową oraz jajeczną. Wierzch sałatki ozdabia posiekany szczypiorek. Jeśli szukacie pomysłu na efektowną sałatkę na imprezę, święta lub tak po prostu do przygotowania bez okazji, to ta warstwowa sałatka na krakersach będzie idealnym wyborem.

SAŁATKA W FORMIE CIASTA – PRZEPIS

Składniki

  • krakersy – 27 sztuk
  • tuńczyk w oliwie lub w sosie własnym – 1 puszka
  • ser żółty – 200 g
  • jajka – 4 sztuki
  • ogórki konserwowe – 4 sztuki
  • majonez – 4 łyżki
  • szczypiorek
  • pieprz

Przygotowanie

1. Ogórki konserwowe oraz żółty ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Następnie dodajemy 2 łyżki majonezu i mieszamy do połączenia składników.

2. Na desce układamy warstwę krakersów (3×3), a na nie wykładamy przygotowaną pastę. Przykrywamy drugą warstwą krakersów.

3. Tuńczyka rozdrabniamy przy użyciu widelca, dodajemy łyżkę majonezu, pieprz i mieszamy. Wykładamy na krakersy i przykrywamy kolejną warstwą ciasteczek.

4. Jajka gotujemy na twardo i oddzielamy białka od żółtek. Białka ścieramy na tarce, dodajemy łyżkę majonezu i wykładamy na krakersy.

5. Żółtka również ścieramy na tarce i rozsypujemy na górę.

6. Na koniec wierzch sałatki posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.

7. Sałatkę wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby krakersy zmiękły i smaki sie przegryzły.

sałatka z krakersami

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!