Sałatka warstwowa to doskonała propozycja na pyszną i pięknie prezentującą się sałatkę, która sprawdzi się na domowe imprezy czy inne ważne przyjęcia.
Przepis na sałatkę warstwową jest bardzo prosty i można ją przygotować w kilka chwil, a nawet bezpośrednio przed imprezą. Składniki nie są skomplikowane i dostaniemy je w każdym sklepie spożywczym. Jeśli poszukujecie pomysłu na zjawiskową przekąskę, która doskonale smakuje i świetnie się prezentuje, to koniecznie musicie wypróbować nasz przepis!
SAŁATKA WARSTWOWA – PRZEPIS
Składniki
- 1 podwójny filet z kurczaka (ok. 500 g)
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 puszka kukurydzy
- 1 ogórek świeży
- 1 por
- 4 jajka
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Fileta z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Przyprawić przyprawą do gyrosa, czosnkiem granulowanym, papryką słodką, solą oraz pieprzem. Podsmażyć na odrobinie tłuszczu i odstawić do ostygnięcia.
2. Ogórka obrać i wydrążyć gniazdo nasienne. Następnie zetrzeć na tarce, zasolić i odstawić na chwilę, aby puścił wodę. Po upływie czasu odcisnąć.
3. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w drobną kostkę.
4. Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki, kukurydzę odsączyć z zalewy.
5. Pora umyć i pokroić w półkrążki.
6. Majonez połączyć z jogurtem naturalnym, startym na tarce ogórkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.
Składniki układać w salaterce warstwowo:
- kurczak
- por
- kukurydza
- sos
- pomidorki koktajlowe oparte o ścianki naczynia
- wnętrze wypełnić pokrojonymi jajkami