Prosta, smaczna i pożywna sałatka z tuńczykiem i kilkoma innymi wspaniałymi składnikami. Można przygotować ją na lekki obiad lub kolację. Sprawdzi się również jako przekąska na imprezowym stole.
Sałatka z tuńczykiem nie dość że smakuje wyśmienicie, to jeszcze pięknie prezentuje się na talerzu. Samym swoim wyglądem zachęca do zjedzenia. Składniki do jej wykonania są łatwo dostępne i można przygotować ją na ostatnią chwilę.
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM – PRZEPIS
Składniki na 2 porcje
- 1/2 opakowania rukoli
- tuńczyk w sosie własnym (170g)
- 150 g makaronu
- 1/2 słoika suszonych pomidorów
- 1/2 kostki sera feta
- pół szklanki słonecznika
Sos:
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- pieprz
- sól
Przygotowanie
1. Makaron (u mnie rurki) gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
2. Rukolę myjemy i osuszamy.
3. Kawałki tuńczyka odsączamy z zalewy.
4. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki.
5. Ser feta kroimy w kostkę.
6. Oliwę łączymy z sokiem z cytryny, miodem, solą oraz pieprzem.
7. Słonecznik prażymy na suchej patelni.
Składniki wykładamy na talerz:
- rukola
- makaron
- tuńczyk
- ser feta
- suszone pomidory
- słonecznik
Całość polewamy przygotowanym sosem przed podaniem.