sałatka z tuńczykiem

Prosta, smaczna i pożywna sałatka z tuńczykiem i kilkoma innymi wspaniałymi składnikami. Można przygotować ją na lekki obiad lub kolację. Sprawdzi się również jako przekąska na imprezowym stole.

Sałatka z tuńczykiem nie dość że smakuje wyśmienicie, to jeszcze pięknie prezentuje się na talerzu. Samym swoim wyglądem zachęca do zjedzenia. Składniki do jej wykonania są łatwo dostępne i można przygotować ją na ostatnią chwilę.

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM – PRZEPIS

Składniki na 2 porcje

  • 1/2 opakowania rukoli
  • tuńczyk w sosie własnym (170g)
  • 150 g makaronu
  • 1/2 słoika suszonych pomidorów
  • 1/2 kostki sera feta
  • pół szklanki słonecznika

Sos:

  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

1. Makaron (u mnie rurki) gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia.

2. Rukolę myjemy i osuszamy.

3. Kawałki tuńczyka odsączamy z zalewy.

4. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki.

5. Ser feta kroimy w kostkę.

6. Oliwę łączymy z sokiem z cytryny, miodem, solą oraz pieprzem.

7. Słonecznik prażymy na suchej patelni.

Składniki wykładamy na talerz:

  • rukola
  • makaron
  • tuńczyk
  • ser feta
  • suszone pomidory
  • słonecznik

Całość polewamy przygotowanym sosem przed podaniem.

sałatka z tuńczykiem i rukolą
sałatka z rukolą




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!