Sałatka ze szparagami

Zielone szparagi to fantastyczne warzywo sezonowe, które doskonale sprawdzi się w różnych potrawach. Uwielbiam je same lub jako dodatek do jajecznicy, mięsa, czy w sałatce. Dziś mam dla was przepis na sałatkę ze szparagami, którą można przygotować na kolację lub na drugie śniadanie do pracy czy szkoły.

Zielone szparagi to niezwykłe warzywa – mają delikatny smak, są wyjątkowo kruche i co najważniejsze zawierają mnóstwo cennych witamin i minerałów. W sezonie szparagi znajdziemy wszędzie, zarówno w sklepach jak i na targach, a ich zielone i białe łodygi już z daleka przyciągają wzrok. Jeśli szukacie pomysłu na sałatkę z zielonymi szparagami, koniecznie wypróbujcie nasz przepis.

SAŁATKA ZE SZPARAGAMI PRZEPIS

Składniki / 2 porcje

  • 1 opakowanie mixu sałat
  • 250 g szparag zielonych
  • 150 g sera feta
  • 5 jajek
  • 10-15 pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona cebula
  • 4 łyżki kukurydzy konserwowej

Sos

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Jajka gotuję na twardo, studzę, obieram i kroję w ćwiartki.

  2. Szparagi wrzucam do wrzącej wody z odrobiną soli, cukru i soku z cytryny. Gotuję 5 minut i odcedzam.

  3. Pomidorki koktajlowe kroję na połówki, ser feta kroję w kosteczkę.

  4. Cebulę kroję w półkrążki, kukurydzę odsączam z zalewy.

  5. Jogurt naturalny mieszam z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.

  6. Na półmisek wykładam sałatę, następnie jajka, ser feta, pomidorki koktajlowe, cebulę czerwoną, szparagi i  kukurydzę. Całość polewam przygotowanym sosem.
Sałatka ze szparagami przepis
Przepis na sałatkę ze szparagami

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 709

Udostępnij!