
Zielone szparagi to fantastyczne warzywo sezonowe, które doskonale sprawdzi się w różnych potrawach. Uwielbiam je same lub jako dodatek do jajecznicy, mięsa, czy w sałatce. Dziś mam dla was przepis na sałatkę ze szparagami, którą można przygotować na kolację lub na drugie śniadanie do pracy czy szkoły.
Zielone szparagi to niezwykłe warzywa – mają delikatny smak, są wyjątkowo kruche i co najważniejsze zawierają mnóstwo cennych witamin i minerałów. W sezonie szparagi znajdziemy wszędzie, zarówno w sklepach jak i na targach, a ich zielone i białe łodygi już z daleka przyciągają wzrok. Jeśli szukacie pomysłu na sałatkę z zielonymi szparagami, koniecznie wypróbujcie nasz przepis.
SAŁATKA ZE SZPARAGAMI PRZEPIS
Składniki / 2 porcje
- 1 opakowanie mixu sałat
- 250 g szparag zielonych
- 150 g sera feta
- 5 jajek
- 10-15 pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona cebula
- 4 łyżki kukurydzy konserwowej
Sos
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Jajka gotuję na twardo, studzę, obieram i kroję w ćwiartki.
- Szparagi wrzucam do wrzącej wody z odrobiną soli, cukru i soku z cytryny. Gotuję 5 minut i odcedzam.
- Pomidorki koktajlowe kroję na połówki, ser feta kroję w kosteczkę.
- Cebulę kroję w półkrążki, kukurydzę odsączam z zalewy.
- Jogurt naturalny mieszam z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.
- Na półmisek wykładam sałatę, następnie jajka, ser feta, pomidorki koktajlowe, cebulę czerwoną, szparagi i kukurydzę. Całość polewam przygotowanym sosem.

