Sernik podwójnie czekoladowy to pyszny sernik z dodatkiem białej czekolady z polewą z czekolady deserowej. Stąd też nazwa sernika – podwójnie czekoladowy. Sernik jest naprawdę pyszny, delikatny, kremowy, wręcz idealny. Przygotowany na spodzie ciasteczkowym, który świetnie komponuje się z całością.
Przepis na sernik podwójnie czekoladowy jest bardzo prosty, sernik zawsze wychodzi pyszny i co najważniejsze nie opada! Wszystko dzięki temu, że jest pieczony w kąpieli wodnej. Taki sernik idealnie sprawdzi się jako dodatek do kawy czy poczęstunek, kiedy odwiedzą nas znajomi. Zapraszam na przepis!
SERNIK PODWÓJNIE CZEKOLADOWY – PRZEPIS
Składniki
SPÓD CIASTECZKOWY
- 160 g ciastek zbożowych
- 50 g masła
MASA SEROWA
- 3 jajka rozmiar L
- 250 g twarogu z wiaderka
- 500 g sera twarogowego półtłustego
- 120 ml śmietanki kremówki
- 100 g białej czekolady
- 125 g cukru
- 16 g cukru wanilinowego
POLEWA CZEKOLADOWA
- 100 g czekolady deserowej
- 60 ml śmietanki kremówki
- garść orzechów
Wykonanie
- Ciastka zbożowe rozdrobnić na piasek. Masło roztopić, dodać do ciasteczek i wymieszać. Przełożyć do tortownicy o średnicy 19 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Ciasteczka ugnieść za pomocą łyżki. Tortownicę wstawić do lodówki.
- Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, odstawić do przestygnięcia.
- Twaróg rozdrobnić blenderem, przełożyć do miski. Dodać do niego ser z wiaderka, cukier wanilinowy, jajka, śmietankę, przestygniętą czekoladę białą oraz cukier. Całość zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
- Gotową masę serową przełożyć na ciasteczkowy spód.
- Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Na spód piekarnika wstawić blaszkę z wrzątkiem. Na środkową półkę piekarnika wstawić tortownicę. Całość piec 80 minut. Sernik po upieczeniu studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
- Polewa: Czekoladę połączyć ze śmietanką w kąpieli wodnej. Wyłożyć na sernik i posypać posiekanymi orzechami.