Błyskawiczne ślimaczki z ciasta francuskiego, szynki i sera. Idealna przekąska na imprezę, lub na kolację do ulubionego serialu.
Ciasto francuskie to uniwersalny produkt, dlatego warto je mieć w swojej kuchni. Możemy przyrządzić z niego wiele pysznych przekąsek zarówno na słono jak i na słodko. Ślimaczki z ciasta francuskiego to doskonała przekąska na każdą okazję. Smakują wyśmienicie i robi się je ekspresowo. Polecam wypróbować!
ŚLIMACZKI Z SZYNKĄ I SEREM PRZEPIS
liczba sztuk: 12 | czas przygotowania: 10 minut | czas pieczenia: 15 minut
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 12 plasterków sera żółtego
- 12 plasterków szynki
- 4 łyżki ketchupu
- 2 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Ketchup wymieszać z majonezem, solą oraz pieprzem.
2. Ciasto francuskie rozwinąć na blacie. Posmarować przygotowanym sosem. Na sosie ułożyć plastry szynki, a na nich plastry sera żółtego.
3. Całość zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku, delikatnie dociskając. Następnie roladę pokroić na kawałki o grubości około 1,5-2 cm.
4. Pocięte roladki poukładać na leżąco na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez 15 minut do zarumieniania.