domowy sos z kurek

Domowy sos z kurek to doskonały dodatek do wielu dań. Idealnie pasuje zarówno do mięs jak i placków ziemniaczanych, a nawet gołąbków. Przepis na sos z kurek jest bardzo prosty i szybki. Potrzebujesz tylko kilkunastu minut, aby przygotować ten kremowy i aromatyczny sos, który posmakuje każdemu bez wyjątku. Jak zrobić sos kurkowy? Zapraszam na przepis.

DOMOWY SOS KURKOWY – PRZEPIS

Składniki

  • 200 g kurek
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30 %
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • oregano
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

1. Cebulę pokroić w kostkę. Usmażyć na maśle wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

2. W miedzy czasie świeże kurki opłukać w zimnej wodzie. Jeśli masz mrożone, to wcześniej trzeba je rozmrozić.

3. Do podsmażonej cebuli wsypać kurki i całość wymieszać. Smażyć przez kilka minut na małym ogniu.

4. Następnie dodać sól, pieprz, sok z cytryny oraz oregano. Wymieszać.

5. Na koniec zmniejszyć moc palnika, wlać śmietankę słodką 30 % i wymieszać. Sos kurkowy gotowy!

sos kurkowy

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!