Domowy sos z kurek to doskonały dodatek do wielu dań. Idealnie pasuje zarówno do mięs jak i placków ziemniaczanych, a nawet gołąbków. Przepis na sos z kurek jest bardzo prosty i szybki. Potrzebujesz tylko kilkunastu minut, aby przygotować ten kremowy i aromatyczny sos, który posmakuje każdemu bez wyjątku. Jak zrobić sos kurkowy? Zapraszam na przepis.
DOMOWY SOS KURKOWY – PRZEPIS
Składniki
- 200 g kurek
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku
- 100 ml słodkiej śmietanki 30 %
- 1 łyżka soku z cytryny
- oregano
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Cebulę pokroić w kostkę. Usmażyć na maśle wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
2. W miedzy czasie świeże kurki opłukać w zimnej wodzie. Jeśli masz mrożone, to wcześniej trzeba je rozmrozić.
3. Do podsmażonej cebuli wsypać kurki i całość wymieszać. Smażyć przez kilka minut na małym ogniu.
4. Następnie dodać sól, pieprz, sok z cytryny oraz oregano. Wymieszać.
5. Na koniec zmniejszyć moc palnika, wlać śmietankę słodką 30 % i wymieszać. Sos kurkowy gotowy!