Surówka uniwersalna

Ta uniwersalna surówka to doskonały dodatek do obiadu lub na grilla. Pasuje do większości dań składających się z mięsa czy ryby.

Surówka składa się z młodej kapusty, marchewki, jabłka, rzodkiewki i szczypiorku. Do tego pyszny sos na bazie jogurtu i majonezu, który doskonale łączy wszystkie składniki i dodaje im walorów smakowych. Jeśli szukasz przepisu na surówkę, która sprawdzi się w każdej sytuacji i posmakuje wszystkim bez wyjątku, ta surówka z pewnością spełni Twoje oczekiwania.

SURÓWKA UNIWERSALNA PRZEPIS

Składniki

  • 1 mała główka młodej kapusty
  • 2 marchewki
  • 2 jabłka
  • pęczek rzodkiewki
  • pęczek szczypiorku

Sos

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

1. Kapustę obrać z wierzchnich liści, przekroić na pół i drobno posiekać za pomocą mandoliny lub nożem.

2. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odcisnąć z nadmiaru wody. Marchewki oraz obrane jabłka również zetrzeć na tarce.

3. Szczypiorek drobno posiekać.

4. Majonez wymieszać z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny, miodem, solą oraz pieprzem.

5. Wszystkie składniki umieścić w misce, dodać sos i wymieszać. Surówkę odstawić na 30 minut do lodówki, by smaki się przegryzły.

Surówka z młodej kapusty, jabłka, marchewki

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4 / 5. Oddanych głosów: 12

Udostępnij!