Ta uniwersalna surówka to doskonały dodatek do obiadu lub na grilla. Pasuje do większości dań składających się z mięsa czy ryby.
Surówka składa się z młodej kapusty, marchewki, jabłka, rzodkiewki i szczypiorku. Do tego pyszny sos na bazie jogurtu i majonezu, który doskonale łączy wszystkie składniki i dodaje im walorów smakowych. Jeśli szukasz przepisu na surówkę, która sprawdzi się w każdej sytuacji i posmakuje wszystkim bez wyjątku, ta surówka z pewnością spełni Twoje oczekiwania.
SURÓWKA UNIWERSALNA PRZEPIS
Składniki
- 1 mała główka młodej kapusty
- 2 marchewki
- 2 jabłka
- pęczek rzodkiewki
- pęczek szczypiorku
Sos
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka płynnego miodu
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Kapustę obrać z wierzchnich liści, przekroić na pół i drobno posiekać za pomocą mandoliny lub nożem.
2. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odcisnąć z nadmiaru wody. Marchewki oraz obrane jabłka również zetrzeć na tarce.
3. Szczypiorek drobno posiekać.
4. Majonez wymieszać z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny, miodem, solą oraz pieprzem.
5. Wszystkie składniki umieścić w misce, dodać sos i wymieszać. Surówkę odstawić na 30 minut do lodówki, by smaki się przegryzły.