Prosta, smaczna i pełna witamin surówka z czerwonej kapusty i kukurydzy to idealny dodatek do drugiego dania. Pasuje zarówno do mięs pieczonych czy smażonych, jak i do ryb. Surówka z czerwonej kapusty i kukurydzy jest prosta i bardzo szybka do zrobienia. Warto jednak przygotować ją trochę wcześniej, aby kapusta mogła lekko zmięknąć. Jeśli więc poszukujecie surówki, która idealnie uzupełni obiad lub danie z grilla, to surówka z czerwonej kapusty i kukurydzy będzie doskonałym wyborem.
SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY I KUKURYDZY
Składniki
- czerwona kapusta – 1/2 główki
- kukurydza – 1/2 puszki
- marchewka – 2 sztuki
- jabłko – 1 sztuka
- mały por – 1 sztuka
- majonez – 3 łyżki
- sok z cytryny – 1 łyżka
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Kapustę poszatkować i lekko oprószyć solą. Odstawić na 30 minut aby zmiękła.
2. Jabłko oraz marchewki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
3. Pora pokroić w półplasterki, kukurydzę odsączyć z zalewy.
4. Do kapusty dodać jabłko, marchewki, pora, kukurydzę oraz majonez. Całość polać sokiem z cytryny, doprawić solą oraz pieprzem do smaku i wymieszać.