Ciasto z truskawkami, które zaprezentuję Wam w dzisiejszym wpisie, jest bardzo delikatne, puszyste i smaczne. Czas jego przygotowania to zaledwie 15 minut, dlatego tym bardziej zachęcam Was do przygotowania tego wypieku w swoim domu.
Bardzo lubię takie proste i szybkie ciasta, które nie wymagają dużego nakładu pracy. Szczególnie takie ze świeżymi owocami. W sezonie letnim smakują najlepiej. To szybkie ciasto z truskawkami z pewnością posmakuje każdemu, kto go skosztuje, zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA SZYBKIE CIASTO Z TRUSKAWKAMI
Składniki
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 250 ml mleka
- 250 ml oleju
- 1 cukier wanilinowy
- 450 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 400 g truskawek
Wykonanie
- Jajka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym do uzyskania jasnej i puszystej masy. Następnie zmniejszyć obroty miksera i stopniowo wlewać olej, a później mleko, ciągle miksując.
- Do uzyskanej masy wsypujemy przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
- Umyte i osuszone truskawki kroimy na połówki.
- Blaszkę o wymiarach 24×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wylewamy na nią przygotowaną masę i układamy na wierzchu truskawki.
- Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez ok 45 minut, do suchego patyczka.