Tortellini ze szpinakiem to smaczne i niezwykle łatwe w przygotowaniu danie, idealne kiedy nie mamy pomysłu na szybki obiad.
Gotowe pierożki tortellini gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a w tym czasie przygotowujemy prosty sos z mrożonego szpinaku i śmietanki. Wystarczy około 20 minut i pyszny obiad gotowy!
PRZEPIS NA TORTELLINI ZE SZPINAKIEM
Składniki
- 250 g tortellini z dodatkiem szynki
- 120 g sera feta
- 300 g mrożonego szpinaku
- garść suszonych pomidorów w oliwie
- 150 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
Przygotowanie
1. Pierożki tortellini ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i odstawić.
2. Na patelni roztopić masło, dodać 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów i drobno posiekany czosnek. Zeszklić, a następnie dodać mrożony szpinak.
3. Suszone pomidorki pokroić na mniejsze kawałki i dodać do szpinaku.
4. Całość smażyć do momentu, aż szpinak odparuje wodę.
5. Następnie wlać śmietankę i dodać pokruszony ser feta. Doprawić pieprzem.
6. Dusić aż sos zgęstnieje, a ser się rozpuści.
7. Gdy sos szpinakowy będzie gotowy, na patelnię wrzucić ugotowane i odcedzone tortellini. Całość razem wymieszać.