Kurczak zapiekany po kowalsku

Kurczak zapiekany po kowalsku to bardzo prosty i pomysł na danie z kurczaka. Do jego przygotowania potrzeba fileta z kurczaka, cebuli, ogórków konserwowych, śmietany, majonezu oraz sera mozzarelli. To proste i ogólnodostępne składniki, z których można przygotować pyszny obiad.

Mięso wychodzi bardzo delikatne, soczyste, wręcz rozpływa się w ustach. Z dodatkiem ziemniaków i surówki smakuje naprawdę rewelacyjnie. Kurczak zapiekany idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad. Zapraszam na przepis!

KURCZAK ZAPIEKANY PO KOWALSKU – PRZEPIS

Składniki

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 5 ogórków konserwowych
  • 2 kwaśnej łyżki śmietany 18%
  • 160 g sera mozzarella
  • 1 cebula
  • 1 łyżka majonezu
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • przyprawa gyros

Wykonanie

  • Kurczaka umyć, oczyścić i podzielić na mniejsze kotleciki. Grubsze kawałki delikatnie rozbić za pomocą tłuczka do mięsa. Doprawić z obu stron solą, pieprzem, słodką papryką i przyprawą gyros. Przyprawione mięso ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. 
  • Ogórki pokroić w drobną kosteczkę. Przełożyć do miski, dodać śmietanę oraz majonez, wymieszać i wyłożyć na mięso. 
  • Cebulę obrać i pokroić w piórka. Wyłożyć na mięso. 
  • Naczynie żaroodporne przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 40 minut, grzanie góra-dół. Po upływie czasu zdjąć pokrywkę, mięso posypać tartą mozzarellą i ponownie wstawić do piekarnika. Piec bez przykrycia około 15 minut, do momentu zarumienienia się sera. 
Kurczak zapiekany po kowalsku przepis
Przepis na kurczak zapiekany po kowalsku
Kurczak zapiekany po kowalsku na obiad

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

Udostępnij!