Kurczak zapiekany po kowalsku to bardzo prosty i pomysł na danie z kurczaka. Do jego przygotowania potrzeba fileta z kurczaka, cebuli, ogórków konserwowych, śmietany, majonezu oraz sera mozzarelli. To proste i ogólnodostępne składniki, z których można przygotować pyszny obiad.
Mięso wychodzi bardzo delikatne, soczyste, wręcz rozpływa się w ustach. Z dodatkiem ziemniaków i surówki smakuje naprawdę rewelacyjnie. Kurczak zapiekany idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad. Zapraszam na przepis!
KURCZAK ZAPIEKANY PO KOWALSKU – PRZEPIS
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 5 ogórków konserwowych
- 2 kwaśnej łyżki śmietany 18%
- 160 g sera mozzarella
- 1 cebula
- 1 łyżka majonezu
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- przyprawa gyros
Wykonanie
- Kurczaka umyć, oczyścić i podzielić na mniejsze kotleciki. Grubsze kawałki delikatnie rozbić za pomocą tłuczka do mięsa. Doprawić z obu stron solą, pieprzem, słodką papryką i przyprawą gyros. Przyprawione mięso ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego.
- Ogórki pokroić w drobną kosteczkę. Przełożyć do miski, dodać śmietanę oraz majonez, wymieszać i wyłożyć na mięso.
- Cebulę obrać i pokroić w piórka. Wyłożyć na mięso.
- Naczynie żaroodporne przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 40 minut, grzanie góra-dół. Po upływie czasu zdjąć pokrywkę, mięso posypać tartą mozzarellą i ponownie wstawić do piekarnika. Piec bez przykrycia około 15 minut, do momentu zarumienienia się sera.