Wielkanocny pasztet z jajkiem to idealna przekąska na świąteczny stół. Ten pyszny pasztet idealnie sprawdzi się na każdą okazję, ale warto go przygotować szczególnie w okresie świątecznym. Dzięki zawartości jajka pasztet nabiera Wielkanocnego klimatu i pięknie prezentuje się na stole, pośród innych wielkanocnych dań i przekąsek.
PRZEPIS NA WIELKANOCNY PASZTET Z JAJKIEM
Składniki
WYWAR
- 1 kg udek z kurczaka
- 1 pietruszka
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
DODATKOWO
- 400 g wątróbki drobiowej
- 2 cebule
- 1 kajzerka
- 2 jajka (surowe)
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 łyżka masła
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Udka z kurczaka obrać ze skóry. Do garnka przełożyć mięso, wlać 2,5 litra wody, zagotować. Zebrać szumowiny, zmniejszyć moc palnika do minimum.
- Cebulę i marchewkę obrać.
- Do garnka z mięsem dodać marchewkę, pietruszkę, cebulę, ziele angielskie oraz liść laurowy. Całość razem gotować przez 2 godziny. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem, odstawić do przestygnięcia.
- Kajzerkę zalać przestygniętym wywarem, odstawić na kilka minut.
- Wątróbkę oczyścić, cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i podsmażyć. Kolejno dodać wątróbkę i dusić razem przez 10 minut, doprawić solą i pieprzem.
- Mięso z wywaru odebrać ok kości. Przepuścić przez maszynkę, wraz z ugotowaną w wywarze marchewką, pietruszką, kajzerką, oraz wątróbką.
- Białka jajek oddzielić od żółtek i ubić z dodatkiem szczypty soli. Do zmielonego mięsa dodać żółtka, szczyptę soli, pieprzu oraz gałkę muszkatołową. Całość wymieszać, dodać ubite białka i ponownie wymieszać.
- Sześć jajek ugotować na twardo i obrać ze skorupki.
- Do dwóch foremek 10×20 cm, wyłożyć odrobinę pasztetu, następnie umieścić ugotowane jajka, przykryć pozostałym pasztetem.
- Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50 minut, grzanie góra-dół.