Wielkanocny pasztet z jajkiem

Wielkanocny pasztet z jajkiem to idealna przekąska na świąteczny stół. Ten pyszny pasztet idealnie sprawdzi się na każdą okazję, ale warto go przygotować szczególnie w okresie świątecznym. Dzięki zawartości jajka pasztet nabiera Wielkanocnego klimatu i pięknie prezentuje się na stole, pośród innych wielkanocnych dań i przekąsek. 

PRZEPIS NA WIELKANOCNY PASZTET Z JAJKIEM

Składniki

WYWAR

  • 1 kg udek z kurczaka
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego

DODATKOWO

  • 400 g wątróbki drobiowej
  • 2 cebule
  • 1 kajzerka
  • 2 jajka (surowe)
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 łyżka masła
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  • Udka z kurczaka obrać ze skóry. Do garnka przełożyć mięso, wlać 2,5 litra wody, zagotować. Zebrać szumowiny, zmniejszyć moc palnika do minimum.
  • Cebulę i marchewkę obrać.
  • Do garnka z mięsem dodać marchewkę, pietruszkę, cebulę, ziele angielskie oraz liść laurowy. Całość razem gotować przez 2 godziny. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem, odstawić do przestygnięcia.
  • Kajzerkę zalać przestygniętym wywarem, odstawić na kilka minut.
  • Wątróbkę oczyścić, cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  • Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i podsmażyć. Kolejno dodać wątróbkę i dusić razem przez 10 minut, doprawić solą i pieprzem.
  • Mięso z wywaru odebrać ok kości. Przepuścić przez maszynkę, wraz z ugotowaną w wywarze marchewką, pietruszką, kajzerką, oraz wątróbką.
  • Białka jajek oddzielić od żółtek i ubić z dodatkiem szczypty soli. Do zmielonego mięsa dodać żółtka, szczyptę soli, pieprzu oraz gałkę muszkatołową. Całość wymieszać, dodać ubite białka i ponownie wymieszać.
  • Sześć jajek ugotować na twardo i obrać ze skorupki.
  • Do dwóch foremek 10×20 cm, wyłożyć odrobinę pasztetu, następnie umieścić ugotowane jajka, przykryć pozostałym pasztetem.
  • Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50 minut, grzanie góra-dół.
Wielkanocny pasztet z jajkiem
Wielkanocny pasztet z jajkiem przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij!