Chleb tostowy zapiekany z szynką i serem

Chleb tostowy zapiekany z szynką i serem to proste i smaczne danie obiadowe, które przygotujecie w zaledwie pół godziny. Zapiekankę z chleba tostowego można przygotować z najróżniejszych składników, więc jest to świetny sposób na tak zwane czyszczenie lodówki. Ja wykorzystałam szynkę, ser żółty, pieczarki, paprykę, pora, kukurydzę i jajka. Jeśli poszukujecie prostego i smacznego pomysłu na obiad, koniecznie wypróbujcie ten przepis.

PRZEPIS NA CHLEB TOSTOWY ZAPIEKANY Z SZYNKĄ I SEREM

Składniki

  • chleb tostowy – 10 kromek
  • pieczarki – 250 g
  • szynka konserwowa – 200 g
  • ser żółty – 200 g
  • jajka – 3 sztuki
  • mały por – 1 sztuka
  • papryka czerwona – 1 sztuka
  • kukurydza – 1 mała puszka
  • śmietana 18% – 2 łyżki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

1. Pieczarki umyć, pokroić i udusić na łyżce masła. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

2. Paprykę pokroić w kostkę, pora w półkrążki. Kukurydzę odsączyć z zalewy.

3. Ser żółty i szynkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach (1/3 sera odłożyć do posypania wierzchu). Pozostały ser połączyć ze śmietaną i jajkami. Doprawić solą oraz pieprzem.

4. Na blaszce 24×24 ułożyć kromki chleba tostowego. Posmarować 1/2 mieszanki jajeczno-serowej. Następnie posypać startą na tarce szynką.

5. Na szynkę wyłożyć uduszone pieczarki i pozostałą część mieszanki jajeczno-serowej.

6. Na górę wyłożyć drugą warstwę chleba tostowego i posypać startym serem, czerwoną papryką, kukurydzą i porem.

7. Przygotowaną zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 20 minut, grzanie góra dół.

zapiekanka z chleba tostowego

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!