Chleb tostowy zapiekany z szynką i serem to proste i smaczne danie obiadowe, które przygotujecie w zaledwie pół godziny. Zapiekankę z chleba tostowego można przygotować z najróżniejszych składników, więc jest to świetny sposób na tak zwane czyszczenie lodówki. Ja wykorzystałam szynkę, ser żółty, pieczarki, paprykę, pora, kukurydzę i jajka. Jeśli poszukujecie prostego i smacznego pomysłu na obiad, koniecznie wypróbujcie ten przepis.
PRZEPIS NA CHLEB TOSTOWY ZAPIEKANY Z SZYNKĄ I SEREM
Składniki
- chleb tostowy – 10 kromek
- pieczarki – 250 g
- szynka konserwowa – 200 g
- ser żółty – 200 g
- jajka – 3 sztuki
- mały por – 1 sztuka
- papryka czerwona – 1 sztuka
- kukurydza – 1 mała puszka
- śmietana 18% – 2 łyżki
- sól, pieprz
Przygotowanie
1. Pieczarki umyć, pokroić i udusić na łyżce masła. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
2. Paprykę pokroić w kostkę, pora w półkrążki. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
3. Ser żółty i szynkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach (1/3 sera odłożyć do posypania wierzchu). Pozostały ser połączyć ze śmietaną i jajkami. Doprawić solą oraz pieprzem.
4. Na blaszce 24×24 ułożyć kromki chleba tostowego. Posmarować 1/2 mieszanki jajeczno-serowej. Następnie posypać startą na tarce szynką.
5. Na szynkę wyłożyć uduszone pieczarki i pozostałą część mieszanki jajeczno-serowej.
6. Na górę wyłożyć drugą warstwę chleba tostowego i posypać startym serem, czerwoną papryką, kukurydzą i porem.
7. Przygotowaną zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 20 minut, grzanie góra dół.