Zapiekanka z naleśników to bardzo fajny pomysł na szybki i smaczny obiad. Możemy ją także zaserwować na kolację, ponieważ jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu.
Do przygotowania zapiekanki musimy przygotować tradycyjne naleśniki, a w nie zawinąć parówki. Kolejno przełożyć całość do naczynia żaroodpornego, a następnie wyłożyć na nie podsmażone z cebulką pieczarki. Całość posypujemy startym na tarce serem żółtym, a następnie zapiekamy w piekarniku.
Zapiekanka naleśnikowa jest naprawdę bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu. Polecam do jej przygotowania wybrać dobrej jakości parówki.
PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ Z NALEŚNIKÓW
Składniki
CIASTO NALEŚNIKOWE
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka 2%
- 2 jajka
- 3/4 szklanki wody gazowanej
- szczypta soli
- szczypta cukru
NADZIENIE
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 200 g żółtego sera
- 8 parówek
- sól
- pieprz
DODATKOWO
- pęczek szczypiorku
- ketchup
Wykonanie
- Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, wlewamy mleko, wodę, wsypujemy sól oraz cukier. Całość miksujemy na jednolite ciasto naleśnikowe. Następnie na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki.
- Pieczarki myjemy i kroimy w kosteczkę, cebulę również drobno siekamy. Cebulę wykładamy na patelnię z odrobiną masła, podsmażamy, następnie dodajemy pieczarki. Całość dusimy do momentu, aż pieczarki zmniejszą swoją objętość. Pod koniec doprawiamy solą oraz pieprzem.
- Na dwa przeciwległe boki naleśnika kładziemy parówki, następnie zwijamy je ku środkowi. Tak postępujemy z wszystkimi naleśnikami, a następnie układamy je ciasno w naczyniu żaroodpornym.
- Na naleśniki wykładamy uduszone pieczarki z cebulką. Całość posypujemy startym na tarce serem żółtym.
- Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut.
- Gotową zapiekankę posypujemy świeżym szczypiorkiem i polewamy ulubionym ketchupem.