Zapiekany kurczak z szynką

Tylko kilka łatwo dostępnych składników i pyszny obiad gotowy! Oto prosty przepis na zapiekanego kurczaka z szynką.

Filet z kurczaka zapiekany z szynką parmeńską, gruszką i serem pleśniowym to rewelacyjne danie, które posmakuje każdemu. Najpierw oczaruje wyglądem, a następnie rozpieści podniebienia swoim bogatym smakiem. Zapiekany kurczak z szynką najlepiej podać z ugotowanymi ziemniakami lub ryżem. Nie zapomnijcie również o ulubionej surówce.

ZAPIEKANY KURCZAK Z SZYNKĄ PRZEPIS

Składniki

  • 500 g fileta z kurczaka
  • kilka plastrów szynki parmeńskiej
  • 1 gruszka
  • 100 g sera pleśniowego
  • garść orzechów włoskich
  • garść rukoli
  • papryka słodka
  • przyprawa do kurczaka
  • 4 łyżki ketchupu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Fileta z kurczaka dzielę na 4 kotlety i delikatnie rozbijam tłuczkiem do mięsa.

  2. Każdy kawałek przyprawiam przyprawą do kurczaka, papryką słodką, solą oraz pieprzem.

  3. Na patelni rozgrzewam odrobinę oliwy i podsmażam kotleciki z obu stron.

  4. Gruszkę obieram i kroję w kosteczkę, ser pleśniowy również kroję w kostkę.

  5. Podsmażone mięso przekładam do naczynia żaroodpornego. Kawałki kurczaka smaruję ketchupem. Następnie na kotlety wykładam ser pleśniowy, gruszkę i porwaną na mniejsze kawałki szynkę parmeńską.

  6. Całość zapiekam przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni bez przykrycia.

  7. Upieczone kotleciki posypuję posiekanymi orzechami włoskimi i świeżą rukolą.
Zapiekany kurczak z szynką przepis
zapiekany filet z kurczaka z szynką

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 14

Udostępnij!