Zawijane bułeczki drożdżowe z dodatkiem marmolady. Czy może być coś pyszniejszego, niż słodka i mięciutka bułeczka na śniadanie czy przekąskę w pracy?
Dzięki ciekawej formie zawijania bułeczek nie tylko świetnie smakują, ale także świetnie wyglądają. Sposób, w jaki należy je zawinąć, by miały tak ciekawy kształt, opisałam i pokazałam Wam poniżej. Nie jest to wcale trudne, a bułeczki wyglądają naprawdę ciekawie. Takie bułeczki zawijane są bardzo łatwe do zrobienia, a smakują naprawdę wyśmienicie. Przekonajcie się sami, zapraszam na przepis!
ZAWIJANE BUŁECZKI – PRZEPIS
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 100 ml wody
- 200 ml mleka
- 7 g drożdży instant
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 300 g marmolady różanej
Wykonanie
- Ciepłe mleko oraz wodę wlewamy do miski, dodajemy drożdże instant oraz łyżkę cukru. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy, by drożdże zaczęły pracować.
- Po upływie czasu dodajemy pozostały cukier, płynne masło, szczyptę soli oraz przesianą mąkę. Całość zagniatamy na jednolite ciasto. Miskę posypujemy mąkę, umieszczamy w niej uformowane w kulkę ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce na 60 minut.
- Po upływie czasu ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą część wyjmujemy z miski na posypaną mąką stolnicę, wałkujemy na prostokąt.
- Na rozwałkowane ciasto wykładamy połowę marmolady różanej i składamy na pół, wzdłuż krótszego boku.
- Ze złożonego na pół ciasta wycinamy prostokąty. Każdy z prostokątów nacinamy zgodnie z poniższym zdjęciem.
- Następnie z naciętych końców zaplatamy warkoczyk i zwijamy go w rulonik.
- Tak samo postępujemy z drugim kawałkiem ciasta.
- Bułeczki układamy w blaszce na muffinki, wcześniej wyłożonej papilotkami lub kawałkami papieru do pieczenia. Bułeczki odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut, następnie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 30 minut.