Ziemniaki na patyku to prosta, smaczna i efektowna przekąska, która posmakuje każdemu. Jest to świetna alternatywa dla standardowych frytek smażonych w głębokim tłuszczu. Dzieciakom powinno się spodobać.
Cała tajemnica tkwi w tym jak pokroić ziemniaka. Wystarczy nabić go na patyk i pokroić na kształt spirali. Następnie zapiec z ulubionymi przyprawami i gotowe. Banalne, prawda? Najlepiej wybrać ziemniaki, które są podłużne – zdecydowanie łatwiej jest je pokroić. Zapraszam do wypróbowania przepisu na ziemniaki na patyku, które można podawać jako dodatek do mięsa, lub jako samodzielne danie z ulubionym sosem.
ZIEMNIAKI NA PATYKU PRZEPIS
Składniki
- 5 ziemniaków
- przyprawa do ziemniaków
- olej
- patyczki do szaszłyków
Przygotowanie
1. Ziemniaki obrać, umyć i nadziać na patyczki do szaszłyków, które wcześniej należy delikatnie natrzeć olejem.
2. Ostrym nożem nacinać ziemniaka pod kątem jednocześnie obracając patyczek tworząc spiralę.
3. Gotowe ziemniaki spryskać olejem, a następnie posypać przyprawą do ziemniaków, lub inną ulubioną przyprawą.
4. Tak przygotowane ziemniaki ułożyć na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez pierwsze 20 minut bez termoobiegu, kolejne 20 minut z termoobiegiem.