Smaczna, aromatyczna i rozgrzewająca zupa z kurczakiem i makaronem. Ta zupa to super pomysł na smaczny i pożywny obiad dla całej rodziny!
Zupa z dodatkiem kurczaka, makaronu i warzyw jest naprawdę przepyszna. Uwielbiam jej smak i mogłabym ją jeść praktycznie codziennie. Zapraszam wszystkich miłośników zup do zapoznania się z przepisem. Jestem pewna, że i Wam posmakuje!
ZUPA Z KURCZAKIEM I MAKARONEM – PRZEPIS
Składniki
- 400 g fileta z kurczaka
- 150 g makaronu
- 1,5 l bulionu
- 150 ml słodkiej śmietanki 30%
- 1 por
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka tartego imbiru
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki słodkiego sosu chilli
- 1/2 łyżeczki chilli1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczka papryki słodkiej
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką oraz curry. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy odrobinę tłuszczu i podsmażamy kurczaka, aż nabierze złocistego koloru.
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją podaną przez producenta.
- Marchewkę obieramy i kroimy w półplastry, pora myjemy i kroimy w półkrążki. Całość przekładamy do garnka z kurczakiem i razem chwilę podsmażamy.
- Imbir i czosnek ścieramy na tarce, przekładamy do garnka z warzywami i mięsem. Wlewamy gorący bulion, dodajemy sos sojowy, sos chilli, mieszamy i gotujemy pod przykryciem 15-20 minut.
- Po upływie czasu dodajemy śmietankę, sok z limonki oraz doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem. Zupę podajemy z ugotowanym makaronem. Możemy go dodać bezpośrednio do zupy, wyłożyć na talerz i zalać przygotowaną zupą.