Pizza odrywana to super pomysł na imprezową przekąskę! Świetnie sprawdzi się na różnego rodzaju domowych imprezach, spotkaniach ze znajomymi czy innych domowych uroczystościach.
Pizza odrywana jest bardzo smaczna, mięciutka i co najważniejsze łatwa w przygotowaniu. Serwowana z ketchupem czy domowym sosem czosnkowym smakuje naprawdę obłędne! Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis!
Poniżej przepis na pyszną pizzę zawijaną, która stanie się hitem na każdej imprezie! Zapraszam na przepis 🙂
PIZZA ODRYWANA – PRZEPIS
Składniki
CIASTO
- 450 g mąki
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki masła
- 9 g drożdży instant
- 1 łyżeczka soli
FARSZ
- 100 g żółtego sera
- 150 g ulubionej szynki
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 puszki kukurydzy
SOS
- 5 łyżek ketchupu
- szczypta soli
- pierz
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
DODATKOWO
- 1 jajko
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- garść sezamu
Wykonanie
- Do miski wsypać drożdże oraz cukier, wlać ciepłe, (niegorące) mleko i wymieszać. Odstawić na kilkanaście minut, by drożdże zaczęły pracować.
- Następnie dodać jajka, płynne masło, sól oraz mąkę. Całość wymieszać za pomocą dłoni lub robota, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut.
- Do miski przełożyć ketchup, dodać szczyptę soli, pieprzu, ziół prowansalskich, startą na tarce szynkę i ser, pokrojoną w kostkę paprykę i odsączoną kukurydze. Całość wymieszać i wyłożyć na ciasto, rozprowadzić po całej jego powierzchni.
- Ciasto zwinąć w roladę, pokroić na kawałki o grubości około 2 cm. Ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, na kształt okręgu. Posmarować jajkiem wieszanym z papryką słodką i posypać sezamem. Odstawić na około 30 minut, do wyrośnięcia.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 20-25 minut, do zarumienienia.