Ciasto palce lizać

Palce lizać to ciasto, które pokochacie już po pierwszym kęsie. Smakuje naprawdę rewelacyjnie, a moi domownicy je uwielbiają. Ciasto palce lizać składa się z puszystego biszkopta kakaowego, masy na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone oraz herbatników przełożonych masą kajmakową. Całość w połączeniu ze sobą to prawdziwy raj dla podniebienia.

Ciasto palce lizać to wypiek, który możecie przygotować w mgnieniu oka. Polecam go szczególnie osobom, które rozpoczynają swoją przygodę w pieczeniu. Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, więc na pewno każdy z Was sobie z nim poradzi. Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA CIASTO PALCE LIZAĆ

Składniki

BISZKOPT

  • 5 jajek
  • 120 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 30 g kakao
  • szczypta soli

MASA ŚMIETANOWA

  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 60 ml gorącej wody

DODATKOWO

  • 1/2 puszki masy kajmakowej
  • ok. 24 herbatniki

Wykonanie

  • Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Ciągle ubijając na wysokich obrotach, stopniowo dodajemy cukier. Kiedy masa będzie już odpowiednio szklista, zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka, mieszamy do połączenia składników. Kolejno wsypujemy przesianą mąkę i kakao. Delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto przekładamy na blaszkę 24×24 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 20 minut. Przestygnięty biszkopt dzielimy na dwa blaty.
  • Żelatynę rozpuszczamy w 60 ml gorącej wody, odstawiamy do przestygnięcia. Schłodzoną śmietanę kremówkę miksujemy z cukrem pudrem oraz serkiem mascarpone na puszystą masę. Pod koniec wlewamy przestygniętą żelatynę, mieszamy do połączenia składników.
  • Na jeden blat biszkopta wykładamy połowę przygotowanej masy. Następnie na masie układamy warstwę herbatników, a na nich rozprowadzamy masę kajmakową. Układamy kolejną warstwę herbatników i wykładamy pozostałą masę śmietanową. Wierzch przykrywamy drugim blatem biszkopta. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Ciasto palce lizać przepis
przepis na ciasto palce lizać

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.3 / 5. Oddanych głosów: 48

Udostępnij!