Drożdżówka z budyniem i jabłkami

Tradycyjna drożdżówka z budyniem i jabłkami to jedno z moich ulubionych ciast.  Moja rodzina je uwielbia, a ja mam pewność, że ciasto zawsze wyjdzie wyśmienite.  Ciasto z tego przepisu fajnie wyrasta, dobrze się z nim pracuje, jest delikatne i puszyste. 

Moją drożdżówkę przygotowałam z dodatkiem budyniu i jabłek. Taka kompozycja najbardziej przypadła mi do gustu. Zapraszam i Was do zapoznania się z przepisem, bo naprawdę warto. 

DROŻDŻÓWKA Z BUDYNIEM I JABŁKAMI

Składniki

* przepis na 2 blachy o wymiarze 10×25 cm

CIASTO

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 2 jajka – rozmiar L
  • 14 g drożdży suchych
  • 100 g cukru
  • 5 łyżek płynnego masła
  • 50 g otrębów pszennych – można zastąpić mąką pszenną
  • 250 ml ciepłego mleka

NADZIENIE

  • 400 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 2 jabłka

Wykonanie

  • Do ciepłego mleka wsypać suche drożdże, dwie łyżki cukru oraz mąki. Całość zamieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 10-20 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiać, dosypać pozostały cukier i mąkę, otręby (lub mąkę), masło, jajka, zaczyn. Wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • Budyń wykonać bazując na instrukcji z opakowania, dodając jednak 400 ml mleka (zamiast 500) oraz cukier. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do budyniu i wymieszać.
  • Wyrośnięte ciasto podzielić na dwa kawałki (stosunku 4 do 1). Mniejszą część ciasta rozwałkować na wielkość niewiele większą od dna blachy. Kolejno umieścić w blaszce uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Dzięki temu nadzienie nie przywrze do dna blachy.
  • Pozostałe ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około 2-4 mm i rozsmarować na nim nadzienie. Ciasto zwinąć na kształt rolady. Pokroić na części. Powstałe kawałki ułożyć pionowo na cieście znajdującym się w blaszce. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni (góra i dół – grzanie) przez 20 minut. Następnie włączyć grzanie tylko od dołu i piec kolejne 20 minut.
Drożdżówka z budyniem i jabłkami przepis
Drożdżówka z budyniem i jabłkami przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!