Mięciutkie, delikatne wręcz rozpływają się w ustach. Takie właśnie są domowe kluski śląskie z mięsem. Możemy podawać je ze skwarkami, zarumienioną cebulką czy też z masłem.
Takie kluski śląskie z mięsem to tradycyjne, polskie danie, które chyba każdy z Was zna. Uważam, że jest to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Przepis na kluski śląskie z mięsem jest bardzo prosty i sprawdzony przez moich domowników.
Gorąco zachęcam Was do przygotowania ich w swoim domu. Na pewno będziecie zachwyceni smakiem tych kluseczek, bo są rewelacyjne.
KLUSKI ŚLĄSKIE Z MIĘSEM
Składniki
- 1 kg surowych ziemniaków
- 8 łyżek mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- sól
- 250 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
- papryka słodka
- 1/2 szklanki bulionu
Wykonanie
- Ziemniaki obieramy, myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy sól i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy, rozgniatamy za pomocą praski i odstawiamy do przestygnięcia.
- Ziemniaki przekładamy do miski, dzielimy na 4 części. Jedną z nich wyjmujemy i w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Kolejno dodajemy jajka, odłożoną część ziemniaków, całość zagniatamy na jednolite ciasto.
- Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Kolejno dodajemy mięso oraz przyprawy: sól, pieprz, paprykę słodką. Całość smażymy do zarumienienia. Kolejno wlewamy bulion i dusimy przez ok. 10 minut do odparowania.
- Kiedy mamy gotowe ciasto i farsz, zaczynami formowanie kluseczek. Odrywamy po kawałku ciasta i formujemy placuszki. W środek nakładamy po łyżeczce nadzienia, zlepiamy brzegi i formujemy kuleczki. Następnie delikatnie je spłaszczamy i robimy wgniecenie na środku za pomocą palca.
- W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy moc palnika, wykładamy kluseczki i gotujemy przez ok 15 minut., Po upływie czasy wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej.