Kurczak z młodą kapustą i pieczarkami to pyszne danie, które świetnie wpisuje się w sezon wiosenno-letni. Wówczas mamy dostęp do świeżych warzyw, dlatego warto je wykorzystać, tworząc pyszne dania, sałatki i przekąski. Przepis na kurczaka z młodą kapustą i pieczarkami jest nie tylko smaczny, ale także prosty w przygotowaniu, a jego lekkość i świeżość sprawiają, że idealnie nada się na obiad czy kolację.
Kurczaka z młodą kapustą i pieczarkami możemy serwować z ziemniakami, najlepiej młodymi, a także ze świeżym pieczywem. Dzięki szybkości przygotowania i prostocie kurczak z młodą kapustą i pieczarkami to danie, które jest częstym gościem na naszym stole. Polecam i Wam wypróbować ten przepis! Polecam Wam również naleśniki z młodą kapustą, pieczarkami i kurczakiem.
KURCZAK Z MŁODĄ KAPUSTĄ I PIECZARKAMI
Składniki
- 400 g fileta z kurczaka
- 1 mała główka młodej kapusty
- 200 g pieczarek
- 1 cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- ostra papryka
- czosnek granulowany
Wykonanie
- Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Doprawić ulubionymi przyprawami, u mnie słodka papryka, czosnek granulowany, sól oraz pieprz. Przełożyć na patelnię z odrobiną tłuszczu i podsmażyć.
- Cebulę pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać odrobinę masła, przełożyć cebulę i podsmażyć.
- Pieczarki pokroić w plasterki, przełożyć na patelnię z cebulą i smażyć do momentu, aż zmniejszą swoją objętość.
- Kapustę oczyścić z wierzchnich liści i poszatkować. Przełożyć na patelnię z cebulą i pieczarkami, podlać odrobiną wody, dodać szczyptę soli i pieprzu i dusić kilka minut. Następnie dodać kurczaka, całość razem podsmażać przez 10 minut. Pod koniec doprawić solą, pieprzem i szczyptą ostrej papryki.