Kurczak z młodą kapustą i pieczarkami

Kurczak z młodą kapustą i pieczarkami to pyszne danie, które świetnie wpisuje się w sezon wiosenno-letni. Wówczas mamy dostęp do świeżych warzyw, dlatego warto je wykorzystać, tworząc pyszne dania, sałatki i przekąski. Przepis na kurczaka z młodą kapustą i pieczarkami jest nie tylko smaczny, ale także prosty w przygotowaniu, a jego lekkość i świeżość sprawiają, że idealnie nada się na obiad czy kolację.

Kurczaka z młodą kapustą i pieczarkami możemy serwować z ziemniakami, najlepiej młodymi, a także ze świeżym pieczywem. Dzięki szybkości przygotowania i prostocie kurczak z młodą kapustą i pieczarkami to danie, które jest częstym gościem na naszym stole. Polecam i Wam wypróbować ten przepis! Polecam Wam również naleśniki z młodą kapustą, pieczarkami i kurczakiem.

KURCZAK Z MŁODĄ KAPUSTĄ I PIECZARKAMI

Składniki

  • 400 g fileta z kurczaka
  • 1 mała główka młodej kapusty
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • czosnek granulowany

Wykonanie

  • Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Doprawić ulubionymi przyprawami, u mnie słodka papryka, czosnek granulowany, sól oraz pieprz. Przełożyć na patelnię z odrobiną tłuszczu i podsmażyć. 
  • Cebulę pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać odrobinę masła, przełożyć cebulę i podsmażyć. 
  • Pieczarki pokroić w plasterki, przełożyć na patelnię z cebulą i smażyć do momentu, aż zmniejszą swoją objętość. 
  • Kapustę oczyścić z wierzchnich liści i poszatkować. Przełożyć na patelnię z cebulą i pieczarkami, podlać odrobiną wody, dodać szczyptę soli i pieprzu i dusić kilka minut. Następnie dodać kurczaka, całość razem podsmażać przez 10 minut. Pod koniec doprawić solą, pieprzem i szczyptą ostrej papryki. 
Kurczak z młodą kapustą i pieczarkami przepis
Przepis na kurczaka z młodą kapustą i pieczarkami

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.8 / 5. Oddanych głosów: 8

Udostępnij!