Kluski leniwe, czyli leniwe pierogi z twarogu, jajek i mąki to proste i smaczne danie idealne na obiad dla całej rodziny. Są bardzo proste w przygotowaniu, a z dodatkiem smażonej cebulki smakują wyśmienicie.
PRZEPIS NA LENIWE
Składniki
- 500 g twarogu
- 100 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 cebule
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka masła
Przygotowanie
1. Twaróg zmielić w maszynce, przełożyć na stolnicę, dodać mąkę, jajka i sól. Zagnieść ciasto i podzielić na cztery części. Z każdej uformować wałeczek i pokroić nożem na ukośne kluski.
2. W między czasie obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na maśle do zeszklenia.
3. Zagotować wodę w garnku ze szczyptą soli. Do gotującej się wody wrzucać partami kluski leniwe i od momentu wypłynięcia na wierzch gotować ok. 2 minut.
4. Leniwe przełożyć na talerz i polać podsmażoną cebulką.