Pizza odrywana

Pizza odrywana to super pomysł na imprezową przekąskę! Świetnie sprawdzi się na różnego rodzaju domowych imprezach, spotkaniach ze znajomymi czy innych domowych uroczystościach. 

Pizza odrywana jest bardzo smaczna, mięciutka i co najważniejsze łatwa w przygotowaniu. Serwowana z ketchupem czy domowym sosem czosnkowym smakuje naprawdę obłędne! Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis!

Poniżej przepis na pyszną pizzę zawijaną, która stanie się hitem na każdej imprezie! Zapraszam na przepis 🙂

PIZZA ODRYWANA – PRZEPIS

Składniki

CIASTO

  • 450 g mąki
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki masła
  • 9 g drożdży instant
  • 1 łyżeczka soli

FARSZ

  • 100 g żółtego sera
  • 150 g ulubionej szynki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 puszki kukurydzy

SOS

  • 5 łyżek ketchupu
  • szczypta soli
  • pierz
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich


DODATKOWO

  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • garść sezamu

Wykonanie

  • Do miski wsypać drożdże oraz cukier, wlać ciepłe, (niegorące) mleko i wymieszać. Odstawić na kilkanaście minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Następnie dodać jajka, płynne masło, sól oraz mąkę. Całość wymieszać za pomocą dłoni lub robota, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut.
  • Do miski przełożyć ketchup, dodać szczyptę soli, pieprzu, ziół prowansalskich, startą na tarce szynkę i ser, pokrojoną w kostkę paprykę i odsączoną kukurydze. Całość wymieszać i wyłożyć na ciasto, rozprowadzić po całej jego powierzchni.
  • Ciasto zwinąć w roladę, pokroić na kawałki o grubości około 2 cm. Ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, na kształt okręgu. Posmarować jajkiem wieszanym z papryką słodką i posypać sezamem. Odstawić na około 30 minut, do wyrośnięcia.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 20-25 minut, do zarumienienia.
Pizza odrywana na imprezę
Pizza odrywana przepis
przepis na pizzę odrywaną

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!