Ciasto z prażonym słonecznikiem

Ciasto z prażonym słonecznikiem to doskonała propozycja na świąteczny wypiek i nie tylko. Ciasto pięknie prezentuje się na stole i wyśmienicie smakuje. Składa się z kakaowego biszkoptu przełożonego pyszną masą z prażonym słonecznikiem, który nadaje całości chrupkości. Dodatkowo w cieście znajdziemy jeszcze warstwę dżemu porzeczkowego, który idealnie przełamuje słodki smak deseru. Przepis na ciasto z prażonym słonecznikiem jest dość prosty i nie wymaga dużo pracy. Polecam przygotować.

CIASTO Z PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM PRZEPIS

Składniki

Biszkopt

  • 120 mąki pszennej tortowej
  • 5 jajek
  • 150 g cukru
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki masy krówkowej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki zwykłego cukru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 150 g ziaren słonecznika

Dodatkowo

  • tabliczka czekolady gorzkiej
  • 4 łyżki dżemu porzeczkowego

Przygotowanie

1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie ciągle ubijając, stopniowo dodawaj cukier. Gdy masa będzie już puszysta i szklista, zmniejsz obroty miksera i dodaj żółtka, jedno po drugim.

2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao. Wsyp do masy jajecznej i całość delikatnie wymieszaj za pomocą szpatułki. Tak przygotowaną masę przełóż na blaszkę o wymiarach 20×30 cm wyścieloną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 20 minut, do tzw. suchego patyczka.

3. Upieczony i przestygnięty biszkopt podziel na dwa blaty.

4. Ziarna słonecznika podpraż na suchej patelni z dodatkiem cukru. Pozostaw do ostygnięcia.

5. Żelatynę rozpuść w odrobinie gorącej wody i odstaw do przestygnięcia.

6. Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywną masę. Pod koniec wlej żelatynę. Gotową masę podziel na dwie części.

7. Do jednej części masy dodaj masę krówkową oraz prażony słonecznik. Wymieszaj do połączenia składników.

8. Jeden blat biszkopta posmaruj dżemem porzeczkowym i wyłóż masę ze słonecznikiem. Całość przykryj drugim blatem biszkopta.

9. Do pozostałej części masy dodaj cukier puder i wymieszaj. Gotową masę wyłóż na ciasto.

10. Wierzch posyp startą na tarce czekoladą.

11. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.

Ciasto z prażonym słonecznikiem przepis
Przepis na ciasto z prażonym słonecznikiem

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Udostępnij!