Szykujesz imprezę lub po prostu masz ochotę na przegryzienie czegoś słonego podczas seansu filmowego? Zapraszam do wypróbowania mojej ulubionej przekąski z ciasta francuskiego!
Do przygotowania tych pyszności nie potrzebujesz jakichkolwiek zdolności kulinarnych, ponieważ są niesamowicie proste i szybkie do zrobienia. Wystarczy tylko płat ciasta francuskiego i kilka prostych dodatków, które na pewno znajdziesz w swojej kuchni i pyszna przekąska gotowa!
SZYBKA PRZEKĄSKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO
Składniki
- 1 płat ciasta francuskiego
- 0,5 kg pieczarek
- 150 g sera żółtego
- 1 duża cebula
- sól
- pieprz
- ketchup
Przygotowanie
1. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na odrobinie tłuszczu.
2. Pieczarki umyć i drobno pokroić. Dodać do cebuli i dusić do momentu aż odparuje z nich woda. Pod koniec doprawić solą oraz pieprzem.
3. Ciasto francuskie rozłożyć na blacie i przeciąć na pół wzdłuż dłuższego boku.
4. Następnie każdy kawałek podzielić na mniejsze prostokąty.
5. Kolejno każdy wycięty kawałek posmarować odrobiną ketchupu, a następnie wyłożyć porcję farszu pieczarkowego.
6. Brzegi ciasta zlepić ze sobą tworząc łódeczkę.
7. Gotowe łódeczki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posypać startym na tarce żółtym serem. Piec w 220° C przez 15 minut.