szybka przekąska z ciasta francuskiego

Szykujesz imprezę lub po prostu masz ochotę na przegryzienie czegoś słonego podczas seansu filmowego? Zapraszam do wypróbowania mojej ulubionej przekąski z ciasta francuskiego!

Do przygotowania tych pyszności nie potrzebujesz jakichkolwiek zdolności kulinarnych, ponieważ są niesamowicie proste i szybkie do zrobienia. Wystarczy tylko płat ciasta francuskiego i kilka prostych dodatków, które na pewno znajdziesz w swojej kuchni i pyszna przekąska gotowa!

SZYBKA PRZEKĄSKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO

Składniki

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 0,5 kg pieczarek
  • 150 g sera żółtego
  • 1 duża cebula
  • sól
  • pieprz
  • ketchup

Przygotowanie

1. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na odrobinie tłuszczu.

2. Pieczarki umyć i drobno pokroić. Dodać do cebuli i dusić do momentu aż odparuje z nich woda. Pod koniec doprawić solą oraz pieprzem.

3. Ciasto francuskie rozłożyć na blacie i przeciąć na pół wzdłuż dłuższego boku.

4. Następnie każdy kawałek podzielić na mniejsze prostokąty.

5. Kolejno każdy wycięty kawałek posmarować odrobiną ketchupu, a następnie wyłożyć porcję farszu pieczarkowego.

6. Brzegi ciasta zlepić ze sobą tworząc łódeczkę.

7. Gotowe łódeczki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posypać startym na tarce żółtym serem. Piec w 220° C przez 15 minut.

ciasto francuskie przekąski
przekąski z ciastem francuskim


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Udostępnij!