Ciasto ptasie mleczko to propozycja na pyszny deser dla zabieganych. Jest bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu, ponieważ nie wymaga użycia piekarnika. Ciasto ptasie mleczko jest lekkie, puszyste i doskonale sprawdzi się na każdą okazję. Uda się każdemu i każdemu będzie smakować. Jeśli szukasz pomysłu na nieskomplikowany deser na zimno, to ten przepis na ptasie mleczko powinien Cię zainteresować.

PRZEPIS NA CIASTO PTASIE MLECZKO BEZ PIECZENIA

Składniki

Pianka:

  • białka jaj – 6 sztuk
  • cukier – 150 g
  • żelatyna – 2 łyżki
  • sok z cytryny – 3 łyzki
  • aromat śmietankowy – 1 łyżeczka

Polewa:

  • czekolada – 100 g
  • mleko – 50 ml
  • masło – 50 g

Dodatkowo:

  • ok. 14 herbatników

Przygotowanie

1. Przygotować polewę. Mleko z masłem podgrzać, dodać drobno pokrojoną czekoladę i mieszać tak długo aż czekolada się rozpuści. Odstawić do lekkiego przestudzenia.

2. Żelatynę rozpuścić w 120 ml wrzątku, zostawić do ostygnięcia.

3. Białka jajek ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, sok z cytryny i aromat śmietankowy. Pod koniec ubijania wlać płynną, ale przestygniętą żelatynę.

4. Blaszkę 24×24 wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć warstwę herbatników. Na herbatniki rozprowadzić równomiernie przygotowaną piankę.

5. Na piankę rozprowadzić nieco ostudzoną, ale wciąż płynną polewę czekoladową.

6. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.

Udostępnij!